Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

Zeman se omluvil vídeňskému exstarostovi za nepravdivé nařčení

Prezident Miloš Zeman • Autor: Milan Jaroš
Prezident Miloš Zeman • Autor: Milan Jaroš

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek omluvil vídeňskému exprimátorovi Michaelu Häuplovi za to, že ho v úterý ve Vídni na setkání s českými krajany nepravdivě nařkl z toho, že během svého dlouholetého působení na radnici nepřispěl „ani šilink“ na podporu českojazyčné Školy Komenského sídlící v rakouském hlavním městě. Rakouští novináři ale zjistili, že Vídeň během Häuplovy vlády přispěla v přepočtu celkem asi 40 miliony korun. Nepřesné informace prý Zemanovi poskytla česká velvyslankyně v Rakousku Ivana Červenková, která se ve čtvrtek rovněž omluvila.

„Omlouvám se prostřednictvím přítomného starosty Vídně Michaela Ludwiga svému příteli Michaelu Häuplovi, kterému jsem nedávno dal státní vyznamenání, a kterého jsem na základě nesprávné informace, kterou jsem obdržel, zkritizoval. Prosím, pane starosto, abyste moji omluvu vyřídil. Za třicet let v politice je to moje druhá omluva,” zveřejnil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru. Poprvé se Zeman podle Ovčáčka omluvil v roce 2015 za to, že před volbami v roce 1998 řekl, že po volbách bude sociální demokracie stranické legitimace vázat do kůže členů ODS. Ve skutečnosti se ale Zeman omluvil víckrát. Například v listopadu 2016 velvyslanci USA Andrewu Schapirovi, o kterém řekl, že se „jako téměř jediný z velvyslanců“ nezúčastnil oslavy státního svátku 28. října. A o rok dříve České televizi za to, že kanál ČT1 v případě reportáže o jeho dovolené na Vysočině zaměnil za TV Nova. O ČT v souvislosti s reportáží tvrdil, že „jako vždy lže“.

Dolní sněmovnou těsně prošel zákon vylučující tvrdý brexit

Demonstrace proti brexitu před londýnským parlamentem • Autor: REUTERS
Demonstrace proti brexitu před londýnským parlamentem • Autor: REUTERS

Pokud bude Spojenému království 12. dubna hrozit odchod z Evropské unie bez dohody, musí premiérka Theresa May usilovat o další odklad brexitu. Rozhodla tak dolní sněmovna ve středu po půlnoci. Zákon vylučující tvrdý brexit ještě musí projít Sněmovnou lordů, která ho nejspíš podpoří. Dodatek iniciovali zákonodárci napříč celým politickým spektrem a výsledek hlasování v Dolní sněmovně nemohl být těsnější, návrh prošel v poměru 313 ku 312. May už v úterý oznámila, že zažádá o další odklad opuštění Evropské unie. Podle ní by Británie mohla odejít až před evropskými volbami, to znamená 22. května. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker řekl, že pokud britská sněmovna do 12. dubna schválí dosud odmítanou dohodu o spořádaném brexitu, krátkodobý odklad britského odchodu z EU do zmíněného 22. května je možný.

Ve středu se pak premiérka setkala s opozičním lídrem Jeremym Corbynem, kterého předtím požádala o pomoc v záležitostech brexitu. Šéf labouristů uvedl, že May nezměnila své postoje tak, jak očekával. Jejich mluvčí se však vyjádřili, že jednání bylo konstruktivní. Proti spolupráci s vůdcem opozice Corbynem se přitom bouří řada euroskeptiků. Někteří konzervativci dokonce vyzvali ministry, aby se premiérku Mayovou pokusili sesadit.

Zelenskyj s Porošenkem budou mít debatu na olympijském stadionu

Volodymyr Zelenskyj • Autor: ČTK/AP, Emilio Morenatti
Volodymyr Zelenskyj • Autor: ČTK/AP, Emilio Morenatti

Asi nejen kyjevský olympijský stadion zažije první prezidentskou debatu. Petro Porošenko vyzval svého protikandidáta z druhého kola, aby se společně utkali v diskusi, načež herec a komik Volodymyr Zelenskyj přišel s netradičním nápadem. Ve videu, které publikoval ve středu na Youtube, žádá, aby se prezidentský boj odehrál na olympijském stadionu v Kyjevě, který je určen pro 70 tisíc lidí. Porošenko, který je současnou hlavou tátu, zareagoval ještě v průběhu noci videem na svém facebookovém profilu. V něm říká, že ukrajinský zákon sice ukládá pořádání prezidentských debat ve studiu veřejnoprávní televize, ale přesto s podmínkami Zelenského souhlasí. Porošenkův štáb má za to, že se Zelenskyj v debatách ztrapní a odepíše.

Showman Zelenskyj, který vyhrál první kolo s více než 30 procenty hlasů, svou odpověď natáčel přímo na zmiňovaném stadionu a mimo jiné tu říká, že by se oba kandidáti měli před debatou podrobit expertním vyšetřením, aby dokázali národu, že mezi nimi není alkoholik ani narkoman. K tomu požaduje, aby Porošenko na znamení úcty veřejně řekl, že „debata se povede nikoli s loutkou Kremlu nebo (oligarchy Ihora) Kolomojského… nebo s klaunem… ale s kandidátem na prezidenta Volodymyrem Zelenským“.  Jeho požadavkem je i to, aby byl přímý přenos diskuse na všech televizních kanálech.  Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenko, která skončila v prvním kole třetí, prohlásila, že v druhém kole nepodpoří ani jednoho ze dvou postupujících rivalů, protože ani jeden není s to zvládnout výzvy stojící před zemí. Porošenka, který byl před pěti lety zvolen hned v prvém kole nadpoloviční většinou hlasů, navíc obvinila, že postoupil do druhého kola vinou falšování.

ANO se distancovalo od konference, na níž vystoupí Tommy Robinson

Tommy Robinson • Autor: ČTK
Tommy Robinson • Autor: ČTK

Na půdě českého parlamentu má v pátek dopoledne vystoupit s půlhodinovou přednáškou nechvalně proslulý britský ultrapravicový aktivista Tommy Robinson. Několikrát trestaného výtržníka do sněmovny pozval poslanec za hnutí ANO Milan Pour, který ve Sněmovně pořádá konferenci o právech dítěte. „Nikde to moc neříkáme, ale ano, je to pravda,“ řekl Pour Deníku N.

Na dotaz Respektu, zda nevadí, že na půdě parlamentu vystoupí opakovaně trestaný člověk spojovaný se šířením nenávisti, poslanec odpověděl, že „dal příležitost všem, kteří projevili zájem. Jedině tak se dá zachovat názorová pluralita“. Mluvčí ANO Lucie Kubovičová se však od konference distancovala. „Název konference o právech dítěte zněl naprosto nevinně. Vůbec jsme netušili, že mezi pozvanými je i nějaký Robinson, jeho jméno nebylo v původní pozvánce a dozvěděli jsme se o něm až dnes,“ říká.

Piloti etiopského boeingu postupovali podle pokynů výrobce

2015: první mediální představení Boeingu 737 MAX • Autor: REUTERS
2015: první mediální představení Boeingu 737 MAX • Autor: REUTERS

Piloti Boeingu 737 Max společnosti Ethiopian Airlines, který se zřítil 10. března, postupovali podle pokynů výrobce letadla a snažili se získat kontrolu nad strojem. Uvedlo to etiopské ministerstvo dopravy na tiskové konferenci, kde zveřejnilo první informace z vyšetřování tragédie, při které zemřelo 157 lidí. Podle předběžných zjištění ministerstva bylo letadlo v dobrém stavu a odlet byl normální. Vyšetřovatelé zkoumali letová data a záznamy rozhovorů z kokpitu.

Zatím ale nedokážou potvrdit, zda se jednalo o problém, který by spočíval v konstrukci letadla. Podle některých spekulací mohla být havárie způsobena špatným stabilizačním systémem letadla - pád etiopského stroje totiž podobný loňské havárii stejného stroje v Indonésii. Americký deník The Wall Street Journal před týdnem napsal, že v případě nehody indonéské společnosti Lion Air stabilizační systém na základě chybných informací ze senzorů opakovaně skláněl předek letadla k zemi a pilot se marně snažil obnovit kontrolu nad letem. Vyšetřovatelé doporučili společnosti Boeing, aby zkontrolovala ovládací systém. Podle agentury AP odborníci prověřuji roli stabilizačního systému MCAS, který za některých podmínek může automaticky tlačit přední část stroje k zemi. Předběžná zpráva o příčině pádu indonéského letadla konstatovala, že piloti ztratili kontrolu, když tento systém opakovaně poslal letoun do střemhlavého letu k zemi.

Polský primas: Pálení knih o Harrym Potterovi je nepřístojné

Alan Rickman jako profesor Snape ve filmové sérii o Harrym Potterovi; ilustrační foto • Autor: Warner Bros. Pictures
Alan Rickman jako profesor Snape ve filmové sérii o Harrym Potterovi; ilustrační foto • Autor: Warner Bros. Pictures

Pálení knih o čarodějnickém učni Harrym Potterovi, které o minulém víkendu zorganizoval kněz z jedné farností nedaleko Gdaňsku, je podle polského primase Wojciecha Polaka nepřístojné. Podle jeho čtvrtečního prohlášení se knížky nepálí, knížky se čtou a o jejich obsahu se diskutuje.

Polak uvedl, že pálení knížek vytváří mylnou víru, že když se tímto teatrálním způsobem zničí údajně špatný nebo duchovně škodlivý obsah, čtenáři se jím nenakazí. Metropolita hnězdenský, kterému titul polského primase náleží, připomněl, že duchovní, kteří chtějí navracet lidi na víru, nemají pálit knížky, ale vést je ke kritickému hodnocení toho, co čtou.

V sobotu v ohni kromě bestsellerů britské spisovatelky J. K. Rowlingové, které část konzervativního kléru dlouhodobě kritizuje za údajnou propagaci černé magie, skončila také díla hinduistických mudrců či romantická upírská sága Stmívání. Skončilo v něm i několik figurek zvířat, maska patrně přivezená z cesty mimo Evropu nebo dětský deštník s kočičkou Hello Kitty. Informace o této akci, které se původně šířily po sociálních sítích, považovali novináři nejdříve za aprílový žert, ale když se ukázalo, že se skutečně stala, přinesla o ní zprávu média po celém světě.

Za pálením knih o Harrym Potterovi stál kněz Rafal Jarosiewicz, který věřící vyzval, aby přinesli věci spojované s okultismem, magií nebo čarodějnictvím. Na informace o akci duchovních reagoval i liberální místostarosta Gdaňsku Piotr Borawski, který uvědomil úřady kvůli nedovolenému rozdělávání ohně a pálení plastů a dalších pro ovzduší škodlivých materiálů. Jeden z duchovních za to dostal pokutu

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].