Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Ústavní soud: Registr smluv platí

Ústavní soud; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Ústavní soud; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Ústavní soudci rozhodli, že registr smluv je v souladu s ústavou, a zákon o zveřejňování kontraktů tuzemských úřadů a státních firem proto platí. Jeho zrušení se dožadovala skupina senátorů napříč stranami s argumentem, že povinnost zveřejňovat smlouvy znevýhodňuje veřejný sektor před soukromým. Soudci tyto obavy nesdílejí, respektive uznávají, že zveřejňování smluv působí státní správě komplikace, ale ne tak zásadní. Požadavek na transparentní nakládání s veřejnými penězi má tedy přednost.

Senátoři připravují žalobu na prezidenta

Miloš Zeman vítězí v prezidentských volbách, leden 2018; ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Miloš Zeman vítězí v prezidentských volbách, leden 2018; ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Senátoři sdružení v Klubu pro liberální demokracii - Senátor 21 připraví text žaloby na prezidenta pro hrubé porušení ústavy. Důvodem jsou zásahy prezidenta a lidí z jeho okruhu do tuzemské justice a snahy ovlivnit její rozhodnutí. Podle Václava Lásky, předsedy šestičlenného klubu, se však budou senátoři věnovat i některým Zemanovým dřívějším skutkům. Podle Láskových slov jich mají vytipovaných zhruba dvacet.

Láska a jeho kolegové si nyní vzali dva týdny na soupis Zemanových žalovatelných skutků, následující čtyři týdny budou veřejnosti svůj krok vysvětlovat. Prezident je ústavou před ústavní žalobou poměrně dobře chráněn. K přijetí návrhu jsou potřeba tři pětiny přítomných senátorů (při plné účasti tedy 49 hlasů) a návrh musí projít i Poslaneckou sněmovnou, kde jej musí schválit ústavní, tedy třípětinová většina. Senátorská iniciativa má proto malou šanci na úspěch. Žalobu by posuzoval Ústavní soud.

Amerika se potýká s hlubokými mrazy

Mráz u jezera v Chicagu • Autor: AP/ČTK
Mráz u jezera v Chicagu • Autor: AP/ČTK

Ledový vzduch, který nad Severní Ameriku proudí ze severního pólu, s sebou přináší mrazy, jaké se naměří “jednou za generaci” - jak říkají meteorologové. Extrémně nízkými teplotami kolem minus třiceti až čtyřiceti stupňů Celsia je postižen hlavně středozápad Spojených států. Sněžit ale bude i na hlubokém jihu, v Alabamě a Georgii. Nezvykle ledový závan způsobila atmosférická anomálie. Studený vzduch, který běžně krouží nad severním pólem, vytlačil teplý vzduch z Maroka, a mrazivá vlna se proto vydala na jih.

Firmy dostanou přidáno na dostavbu dálnice D11

Exministr dopravy Dan Ťok • Autor: René Volfík/FOTOREPO
Exministr dopravy Dan Ťok • Autor: René Volfík/FOTOREPO

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a Ředitelství silnic a dálnic se dohodli se společností Eurovia CS na vytvoření dodatku ke smlouvě na stavbu úseku dálnice D11, který by měl zohlednit současný stav staveniště. Dodatek by měl být uzavřen do 15. února, obě strany sporu by pak měly své odstoupení od smlouvy vzít zpět. Ťok to řekl ve středu po jednání s firmou a připustil, že cena stavby se nejspíš navýší. Firma žádá zvýšení ceny o zhruba 200 milionů korun, vysoutěžená cena byla 2,6 miliardy korun.

Konsorcium společností Eurovia, Metrostav a Swietelsky v úterý oznámilo podmínečné odstoupení od smlouvy na stavbu úseku z Hradce Králové do Smiřic, podle firem jim ŘSD řádně nepředalo staveniště. ŘSD na to ve středu reagovalo vypovězením smlouvy. „Dohodli jsme se na řešení, jakým uděláme dodatek ke smlouvě, který by měl vyřešit, jak to že je staveniště předáváno později a také to, že kvůli archeologickému výzkumu není zcela podle původní specifikace smlouvy. Budeme se bavit i o valorizaci,“ uvedl Ťok. "Nejde o žádné peníze navíc. Tím že byla stavba zdržována, vznikl zhotoviteli objektivní nárok.“

Německo, brexit, nejistota. Výhled české ekonomiky se zhoršil

Kompletace vozů Škoda Octavia; ilustrace • Autor: Milan Jaroš
Kompletace vozů Škoda Octavia; ilustrace • Autor: Milan Jaroš

Ministerstvo financí zveřejnilo novou prognózu růstu tuzemské ekonomiky pro letošní rok. Oproti odhadu z listopadu, který činil 2,9 procent, je nižší. Nově ministerstvo odhaduje 2,5 procenta. Odůvodňuje to zhoršením ekonomického vývoje v zahraničí. Především německá ekonomika, s níž české hospodářství úzce souvisí, zpomaluje. Svou roli hraje i nejistota. Očekává se brexit, jehož následky mohou být lecjaké, a reálnou variantou je rovněž obchodní válka mezi Čínou a Spojenými státy.

Teherán pokračuje ve válce proti psům

Íránský prezident Hasan Rúhání • Autor: Profimedia, LaPresse
Íránský prezident Hasan Rúhání • Autor: Profimedia, LaPresse

Teheránské úřady zakázaly venčení psů a jejich převážení po městě. Kdo bude přichycen při procházce, nebo kdo svého psa poveze autem, dostane citelnou pokutu. Zákaz začal platit v úterý; v praxi tedy je možné psa vlastnit, ale v době vydání zákazu už ho majitel musel mít doma, odkud nyní zvíře nesmí odejít. Jinak se pejskař noří do ilegality.

Nařízení z íránského hlavního města je součástí tamního dlouholetého sporu o psy. Podle státních vykladačů islámu je pes nečisté zvíře. Jejich chování je navíc podle íránských vůdců jen napodobováním zkaženého Západu. O psy se proto vede politická válka. Před pěti lety (neúspěšně) navrhla skupina zákonodárců zákon, který by venčení psa trestal 74 ranami bičem a likvidační pokutou.

Psí zákaz ale íránským politikům život neusnadní. Jejich majitelé jsou spíše bohatší a vzdělanější Íránci z velkých měst - tedy právě ta skupina, která je k teokratickému režimu nejkritičtější.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].