Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Prezident Recep Erdogan se schází s Angelou Merkel

 Recep Tayyip Erdogan s manželkou Emine na berlínském letišti Tegel • Autor: AP/ČTK, Markus Schreiber
Recep Tayyip Erdogan s manželkou Emine na berlínském letišti Tegel • Autor: AP/ČTK, Markus Schreiber

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zahájil ve čtvrtek návštěvu Německa, na níž se sejde s kancléřkou Angelou Merkel. Setkají se po čtyřech letech a v době, kdy má Turecko špatné vztahy jak s Německem, tak s většinou zemí Evropské unie i Spojenými státy. Navíc Turecko řeší ekonomické problémy a propad tamní měny. „Je naše odpovědnost, abychom vzájemné vztahy založené na společných zájmech posunuli – nehledě na iracionální strachy,“ prohlásil Erdogan před příjezdem do Německa.

Návštěvě připisují velkou důležitost i kritici Erdogana, kteří poukazují na jeho sblížení s Moskvou, na diktátorské metody vlády i na potlačování lidských práv v Turecku a na tisíce politických vězňů v tamní zemi včetně několika německých občanů. Recep Erdogan byl v Německu jako premiér a později jako prezident už několikrát na pracovní návštěvě. Tentokrát přijíždí poprvé na oficiální návštěvu – s vojenskou přehlídkou a státní večeří. Do toho přišla zpráva, že fotbalové mistrovství Evropy 2024 bude hostit Německo. Jeho kandidatuře dal výkonný výbor UEFA přednost právě před Tureckem.

Tajná služba BIS má oficiální twitterový účet

Bezpečnostní informační služba rozjela na Twitteru oficiální profil @biscz. Spravuje ho mluvčí této služby Ladislav Šticha. „Bude to oficiální kanál, informace, které tam budeme dávat, budou nekomentované,“ říká v odpovědi pro server Aktuálně.O možnosti oficiálního twitterového účtu BIS mluvil už na jaře.

„Samozřejmě existují konzervativně naladěni lidé, ale nakonec zvítězilo to, že se chceme přiblížit těm velkým úspěšným světovým službám,“ dodal. BIS se podle něj více otevírá veřejnosti nejen pomocí nového Twitteru ale také prostřednictvím nových webových stránek. „Snažíme se už nějaký čas komunikovat a sdílet informace s veřejností,“ říká Štícha.

Vrahem agenta Skripala má být plukovník ruské rozvědky

Sergej Skripal při zatčení v Rusku, 2004
Sergej Skripal při zatčení v Rusku, 2004

Investigativní web Bellingcat ve spolupráci s britským deníkem Daily Telegraph odhalily identitu jednoho z Rusů, kteří se v Salisbury pokusili zavraždit novičokem bývalého sovětského a pak ruského, tajně pro Brity pracujícího agenta Sergeje Skripala. Podle textu se za identitou Ruslana Boširova, muže, který v době vraždy opakovaně navštívil Salisbury, skrývá 39letý Anatolij Vladimirovič Čepiga, plukovník ruské rozvědky GRU.

Podle Bellingcatu a Daily Telegraph je držitelem nejvyššího ruského vyznamenání Hrdina Ruské federace a veteránem válečných operací v Čečně a na Ukrajině. Vyznamenání převzal Čepiga podle Daily Telegraphu na tajném ceremoniálu v roce 2014 přímo z rukou prezidenta Vladimíra Putina. Identitu druhého muže, který s Čepigou navštívil Salisbury, se zatím nepodařilo určit.

Na Hradě se opět mluvilo o česko-čínských vztazích

Šéf čínské firmy CEFC Jie Ťien-ming
s Milošem Zemanem; ilustrační foto • Autor: ČTK
Šéf čínské firmy CEFC Jie Ťien-ming s Milošem Zemanem; ilustrační foto • Autor: ČTK

Na pražském Hradě se pod záštitou prezidenta Miloše Zemana odehrála další česko-čínská konference o vzájemných ekonomických vztazích. Akci pořádala organizace New Silk Road Instituce Prague, jejímž zakladatelem je někdejší ministr zahraničí Jan Kohout. Možná dobrá zpráva je, že na konferenci tentokrát chyběl Jaroslav Tvrdík, který zastupoval v minulosti i prezidentem prosazovanou společnost CEFC. Čínská firma nakoupila v Česku majetek za dvacet miliard korun, ale nedávno zkrachovala.

Fóra se za Česko zúčastnil někdejší premiér Petr Nečas, šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý nebo guvernér ČNB Jiří Rusnok. Čínským spolupořadatelem nebyla tentokrát obchodní společnost ale známá čínská univerzita. Česko-čínská fóra zaštiťuje prezident už několik let – ale pokud mají nějaký vliv na vzájemnou obchodní bilanci, tak spíš ve prospěch Číny.  Od nástupu prezidenta Zemana vzrostl český vývoz jen z 38 na 49 miliard korun a je sotva padesátinou českého exportu do zemí EU.

Malíř Jan Merta je vyšetřován za nápis Babiš podvádí

“Jsem znechucen z neznalých reakcí členů týmu ANO a z osob, které si vyzvedávaly volební materiály. Můj pocit byl takový, že lidé zobali dezinformace jako slepice zrní. Cítil jsem se bezmocně a přemýšlel jsem, co udělat,“ vysvětluje malíř Jan Merta, proč vzal ve středu odpoledne kbelík s barvou a kolem volebního stánku hnutí ANO na pražském Andělu začal malovat vzkaz voličům. „Babiš podvádí,“ stihl napsat, než ho zadržela městská policie.

Celý nápis měl znít: „Babiš podvádí a podvede i vás. Česká republika nepotřebuje führera. Jděte k volbám.“ Aspoň podle měsíčníku art+antiques, který na věc upozornil. Policie zahájila podle svého mluvčího „úkony trestního řízení“.  Pokud by byl obviněn, hrozil by mu až rok vězení.  Přestože nápis na chodníku byl druhý den smytý, Merta si k Andělu přinesl kartáče i kýbl a odstraňoval zbytky bílé barvy, popisuje server lidovky.cz . Na zádech měl přitom cedulku „Včera jsem polici ČR slíbil, že odstraním hmotnou stránku Babiše jako podvodníka z chodníku. P. S. Nehmotná stránka je nesmytelná, takže pardon!“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].