vino1000.jpg
vino1000.jpg • Autor: Profimedia.cz

Pili jste už někdy biodynamické víno? Na tuto otázku položenou autorem článku návštěvníkům jedné pražské výtvarné vernisáže následovaly unisono záporné odpovědi. Většina z dotazovaných se přitom přiznala, že božský nektar vyráběný z vinné révy mají v oblibě, ale u láhve označené jako biodynamické víno by s koupí asi váhali, neboť oproti tradičním etiketám to moc přesvědčivě nezní.

Uvolnit stres

Co se za tímto zvláštním názvem skrývá, částečně napoví jeho překlad. Latinské bios znamená život, dynamis síla, energie. Biodynamika proto představuje kombinaci sil a energie, jež podporují růst a život v rámci ekologického zemědělství. Takto pojaté vinařství si klade za cíl vypěstovat zdravou a silnou révu, která nepotřebuje chemické berličky v podobě hnojiv a postřiků, ale sama je natolik odolná, že se dokáže ubránit různým formám biologických ataků a díky tomu předat svoji sílu lidem skrze lahodné a kvalitní víno vyšlechtěné z klasických odrůd.

Celý článek o biovíně si můžete přečíst v novém čísle Respektu, které vychází v pondělí 7. 3. 2011.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte