0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Z nového čísla4. 3. 20111 minuta

Něco jako všelék

Znalci vína objevují tajemství biodynamiky

  • Autor: Profimedia.cz

Pili jste už někdy biodynamické víno? Na tuto otázku položenou autorem článku návštěvníkům jedné pražské výtvarné vernisáže následovaly unisono záporné odpovědi. Většina z dotazovaných se přitom přiznala, že božský nektar vyráběný z vinné révy mají v oblibě, ale u láhve označené jako biodynamické víno by s koupí asi váhali, neboť oproti tradičním etiketám to moc přesvědčivě nezní.

Uvolnit stres

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Co se za tímto zvláštním názvem skrývá, částečně napoví jeho překlad. Latinské bios znamená život, dynamis síla, energie. Biodynamika proto představuje kombinaci sil a energie, jež podporují růst a život v rámci ekologického zemědělství. Takto pojaté vinařství si klade za cíl vypěstovat zdravou a silnou révu, která nepotřebuje chemické berličky v podobě hnojiv a postřiků, ale sama je natolik odolná, že se dokáže ubránit různým formám biologických ataků a díky tomu předat svoji sílu lidem skrze lahodné a kvalitní víno vyšlechtěné z klasických odrůd.

Celý článek o biovíně si můžete přečíst v novém čísle Respektu, které vychází v pondělí 7. 3. 2011.


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].