Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Hlavní chod

Jak chutnají svátky

Kvašení papuchalci, smažené housenky, sušenky s obrázky lebek… Svátky a slavnosti po celém světě mají rozličnou kulinární podobu. Někde je jídlo v hlavní roli, třeba u španělské rajčatové bitvy zvané La Tomatina, jinde je důležitou součástí sváteční skládačky.

Autor: Profimedia
Autor: Profimedia
Někde slaví cukrovými lebčičkami, jinde dlouhé týdny fermentovaným a sušeným žraločím masem. • Autor: Profimedia
Někde slaví cukrovými lebčičkami, jinde dlouhé týdny fermentovaným a sušeným žraločím masem. • Autor: Profimedia

Napříč Českem pomalu končí masopustní obchůzky a s nimi i každoroční celorepubliková koblihová vlna. Proč jsou vlastně koblihy s masopustní obchůzkou a Tučným čtvrtkem spojené, není úplně jasné. Někteří etnografové se domnívají, že po zimních zabijačkách bylo v domě dost sádla na smažení a zároveň koblihy umožnily, jak z mála (kynutého těsta a marmelády) udělat hodně (nadýchaných dobrot pro celý fašankový průvod). Ať tak či onak, koblihy se ve středoevropském regionu staly kulinárním symbolem masopustních oslav, které předcházejí čtyřicetidennímu velikonočnímu půstu. 

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 28 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].