0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře8. 2. 20243 minuty

Přestává být česká politika skanzenem?

Debata nad dvěma zákony dává naději na civilizační posun

Naděje není úplně pocit, který by si občané této země spojovali s jednáním Poslanecké sněmovny. Při sledování sněmovní rozpravy zažívají diváci obvykle úplně jiné emoce, zhusta zmar či stud nad omezeností a chabou úrovní argumentace některých českých politiků a političek. Zejména v hodnotových otázkách se pak v posledních letech zdálo, že parlament jaksi zaostává za společností, která se posouvá dopředu v pohledu na to, jak vážně brát a řešit násilí na ženách, zda otevřít manželství i stejnopohlavním párům či jestli je nutné něco dělat s klimatickou změnou.

Rozdíl přehledně vyvstal nedávno během senátního projednávání Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, kde od některých senátorů padaly stokrát vyvrácené námitky a kterou horní komora nakonec – byť velmi těsně, ale přece jen – odmítla.  Proto je možné brát středeční jednání dolní komory jako jistý civilizační posun české politiky. Poslanci a poslankyně se zabývali dvěma potenciálně výbušnými normami: v prvním čtení novelou definice znásilnění a ve druhém čtení stejnopohlavním manželstvím.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Na prvním zákonu vznikla široká dohoda vládních a obou opozičních stran, což je namístě ocenit právě v době masivních opozičních obstrukcí a stížností na vládní normy u Ústavního soudu. Novela čtením hladce prošla, v debatě až na naprosté výjimky padaly platné a poučené argumenty, diskuse byla klidná a věcná. A jako osvěžující bonus dodejme, že v ní vystupovaly hlavně poslankyně napříč politickým spektrem. Takže tuzemská politika na chvíli přerušila dlouhou tradici domácího chlaparku a připomínala spíš německý Spolkový sněm nebo dánský parlament. 

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc