Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentář

S Marxem, ale konzervativně. Charismatická populistka chce rozvířit německou politiku

Sahra Wagenknecht a její nová strana obsazuje prázdné místo na šachovnici

Sahra Wagenknecht (a její manžel Oskar Lafontaine) na prvním kongresu strany • Autor: REUTERS
Sahra Wagenknecht (a její manžel Oskar Lafontaine) na prvním kongresu strany • Autor: REUTERS

Karl-Marx-Allee bývala pýchou komunisty ovládaného východního Německa. Třída je dva kilometry dlouhá, 90 metrů široká, z obou stran ji lemují monumentální osmipatrové obytné bloky nejčistšího socialistického realismu. Právě v téhle proslulé východoberlínské lokaci, konkrétně v kině Kosmos, o víkendu vznikla nová strana, která chce rozvířit německou politiku.

„Spojenectví Sahra Wagenknecht“ se jmenuje strana, kterou založila – ano, Sahra Wagenknecht. Už to je novota: německé politické strany jsou zakořeněné ve společnosti a nemívají charismatické a silné lídry. Nedostatek charismatiků a důraz na klid a věcnost se dosud Německu vyplácely. Že vzniká partaj, která má jméno své předsedkyně v názvu, proto není povzbudivé. 

Wagenknecht vyrůstala poblíž železné opony, v ulici, která byla slepá, protože na jejím konci stála berlínská zeď. Když zeď padla, tak jí bylo dvacet. Přesto se přidala k postkomunistické straně – poslední roky známé jako Die Linke (Levice) – a stala se v poslední dekádě její nejvýraznější tváří. Vloni se rozhodla ze strany vystoupit a založit vlastní projekt, který je odpovědí na její uvažování o politické levici.

Wagenknecht rozlišuje v podstatě dva její směry. Tu tradiční, která primárně hájí zájmy tzv. pracující třídy, a „lifestylovou levici“, která odráží priority akademicky vzdělaných voličů, například feminismus, ochranu klimatu, diverzitu či boj proti rasismu. Podle soudu šéfky nové partaje Levice odbočila z prvního do druhého směru a opustila, respektive ztratila své tradiční voliče. Ta analýza sedí: zvláště na postkomunistickém východě se početní voliči Levice přesunuli na druhý politický pól, ke krajně pravicové Alternativě pro Německo (AfD). Levice teď už cílí hlavně na obyvatele větších měst a působí jako více levicově radikální verze Zelených.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 30 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].