0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kontext10. 4. 20249 minut

Niedermayer pro, Vondra proti. A pak obráceně. Je tohle Spolu vůbec volitelné?

Vládní voliči řeší před EU volbami rébus názorových protikladů dvou koaličních kandidátů

Lídr do časů, kdy za humny probíhá válka. (Alexandr Vondra) • Autor: Matěj Stránský

Je pondělí šest odpoledne a známý politik Alexandr Vondra stojí na rušné ulici v Berouně před vchodem do místního kulturáku. Za chvíli mu začíná předvolební setkání s voliči, ale dovnitř se trousí jen několik postav, je tedy čas domluvit i jiné akce. „Přišli byste s Luďkem Niedermayerem ke mně do podcastu?“ ptá se ho přítomný novinář z Hospodářských novin.  

Probíhá kampaň před důležitými evropskými volbami a kandidátka Spolu, kterou Vondra vede, má opět v plánu porazit konkurenční ANO. Její lídr však nad novinářskou nabídkou promluvit k lidem rezolutně kroutí hlavou. „V žádném případě ne! Vy byste nás chtěli akorát rozesírat,“ prohlásí Vondra a přítomní vědí, že má na mysli právě překvapivé partnerství se svým letitým oponentem, nyní číslem tři na kandidátce Spolu Niedermayerem.  

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Uvnitř sálu pak dojde na tohle politické partnerství řeč hned, jakmile dozní úvodní slovo Jana Skopečka, který je coby středočeský poslanec ODS rovněž přítomen. „Je snad pro vás Niedermayer menší zlo než ANO…“ chce vědět muž, který se představuje jako tradiční volič ODS. Skopeček, jak známo, reprezentant nejvíc euroskeptického křídla ODS, na moment hledá slova a pak opáčí: „Jistě, je to pro nás přijatelnější partner. Doporučuju hlasovat pro Spolu i s Luďkem Niedermayerem. Navíc můžete kroužkovat.“  

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc