Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Prvních 15 minut

Zatím to jde dobře

Titul šachového velmistra vybojoval už jako teenager a nezastavil se. Loni Thai Dai Van Nguyen postoupil mezi sto nejlepších šachistů světa a brzy možná bude českou jedničkou.

Hlavně mít radost ze hry. (Van Nguyen) • Autor: Matěj Stránský
Hlavně mít radost ze hry. (Van Nguyen) • Autor: Matěj Stránský

Před pěti lety si nadělil příjemný narozeninový dárek. Den před vlastními šestnáctinami uhrál na turnaji v Budapešti potřebný výsledek na titul velmistra. Pro dobré šachisty všude na světě jde o zásadní milník, ale tak rychle jako Thai Dai Van Nguyen se k němu dosud nikdo ze zdejší špičky nepropracoval. 

Svého kamaráda a dnes i trenéra Davida Navaru, který je velmistrem od sedmnácti, předběhl Van Nguyen o rok. A pomyslný stíhací závod mezi touto dvojicí pokračuje. V Praze žijící mladík s vietnamskými kořeny loni postoupil do první světové stovky a Navaru, který je už pár let nejlepším šachistou v zemi, má těsně na dohled. Skóre ELO, kterým se poměřují všichni šachisté od dětí ve školních kroužcích přes amatéry hrající on-line na mobilu až po světové mistry, dostal Van Nguyen na úroveň 2659 bodů. Je tedy jen 26 bodů za Navarou. 

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].