Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Prezidentský rozhovor

Hrad není bezpečný

Se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem o štěnicích, vlivovém zázemí Ruska v Česku a jedné události,  při které nechce chybět

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Objížděl jste několik měsíců Česko, mluvil s lidmi na náměstích, po zvolení vám chodí spousta dopisů. Co podle vás vlastně občané od prezidenta čekají?

Z těch reakcí, které zatím mám, tak bych řekl, že je tu nadstandardně vysoké očekávání. Protože celá ta volba zmobilizovala spoustu lidí na obou stranách, zároveň vyvolala očekávání zásadních změn oproti tomu, co jsme mohli vídat v posledních letech. To s sebou samozřejmě nese nejen pozitivní faktor, ale i vysoké riziko. Já jsem si toho plně vědom a vím, že nebude jednoduché všechna ta očekávání naplnit a také držet dostatečně vysoké a efektivní tempo, které veřejnost chce.

Václav Havel, Andrej Kiska i Zuzana Čaputová říkají, že jedna z nejtěžších věcí je, jak vybalancovat, jaká očekávání má veřejnost, co sami chtějí udělat a na co mají skutečné kompetence. Jak připravit sebe a veřejnost na to, že nepřišel kouzelný dědeček, který vše změní?

Jedna věc je, jaké jsou reálné kompetence, druhá věc je, jak člověk v téhle funkci využije všechny možnosti, které má. Já si myslím, že ta vysoká účast ve volbách, ona vysoká očekávání dávají prezidentovi možnosti, jak věci ovlivnit, aniž by musel nějak uvažovat o posílení kompetencí. Bude to spíš o tom, jak se podaří využít okno příležitosti, které se tady nabízí. Nejenom tím, že teď budeme mít rok a půl klid od veškerých voleb, ale také tím, že se momentálně sešla konstelace ústavních činitelů, kteří jsou schopni spolu komunikovat a hledat věcná řešení. Půjde o to, jak se tedy podaří nastavit trend změn. A o to se samozřejmě chci snažit. Jsou si toho vědomi i ostatní ústavní činitelé, že tady taková příležitost teď je, a chápou moc dobře, že když ji promarníme, tak můžeme ztratit mnohem víc než jenom příští volby.

První týden po zvolení jste byl hodně aktivní. Mluvil jste s řadou zahraničních politiků, s ministry. Nehrozí, že budete vnímán jako aktivistický prezident, tak trochu řídící orgán této vlády?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].