0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Na pozvání7. 10. 20233 minuty

Sůl země

Bianca Bellová
 BIANCA BELLOVÁ • Autor: Jan Trnka

Existuje stereotypní představa, že s věkem v životě obecně ubývá zábavy a narůstají omezení a problémy. Já jsem ale před pár lety učinila podivuhodné zjištění, že ženy nad padesát získávají jakýsi nečekaný bonus, docházejí k jakési nečekané afinitě, spřízněnosti osudem. Působí to účinněji než zednářský odznak, stačí říct nějaké klíčové heslo, které jako tajná šifra otevře komunikační dálnici. Je jedno, zda danou ženu znáte povrchně z doby dospívání, či skoro vůbec ze samoobsluhy na rohu ulice; sdílené starosti a zároveň již sdílený náhled, že nic není tak vážné, aby se z toho člověk po…

Ženu, která zažila fekální příhody s vlastními dětmi i rodiči, těžko může něco nějak zásadně vyvést z míry. Nepotřebuje si nic dokazovat, profesně je většinou na vrcholu, anebo ji kariéra vůbec nezajímá a je s tím v úplném souladu, materiálně je obyčejně dobře zajištěná a krizi středního věku má za sebou. Je smířená s tím, že má pár kilo navíc a princ na bílém koni už nepřijede. A kdyby přijel, nejspíš by jí už přišel směšný.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Výhodou rozhovoru s takovou ženou je, že se můžete vzájemně svěřit s těmi nejintimnějšími věcmi; nebude vás soudit ani se pohoršovat, už to všechno zažila sama, nebo to slyšela od svých přítelkyň. Už přistihla při nevěře manžela i otce, v druhém případě se zapojila i policie. Její matka je buď čím dál nesnesitelnější, anebo zcela mimo realitu a odkázaná na péči rodiny, má ale všechny orgány pořád tak zdravé, že jí internista předpovídá dalších dvacet let života, hahaha. Záchranku už svým blízkým volala víckrát, než jí bylo milé, a má přehled o většině lůžkových oddělení i ambulantních specialistů ve městě. Už iniciovala i akci na záchranu otce, který si usmyslel, že půjde plavit koně, ale při přelézání klandru si způsobil frakturu obou nohou. Děti jí z domova průběžně odcházejí do světa a potlučené se zas vracejí zpátky. Zkuste takovou ženu dojmout klimatickým žalem.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc