Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Album týdne

The Great White Sea Eagle
The Great White Sea Eagle

Bylo to poprvé, co při skládání nových písní vyměnil kytaru za klavír a nechal se inspirovat výhledem na moře z okna svého studia ve skotské rybářské vesnici Cellardyke. Tvorba písničkáře a spisovatele Jamese Yorkstona je už roky zapuštěná v keltské tradici a navazuje na regionální linii folku. Neznamená to ale, že by se nepouštěl do inovací a překvapivých spoluprací. Jednu takovou zachycuje i novinkové album The Great White Sea Eagle. Yorkston se na něm (tak jako na předchozí desce The Wide, Wide River) spojil se švédským kolektivem The Second Hand Orchestra, který se postaral o citlivé aranže. Naprosto zásadní je angažmá zpěvačky Niny Persson, známé především z popové kapely The Cardigans, jejíž něžný projev vytváří protipól Yorkstonovu zachmuřenému hlasu.

Postup při nahrávání byl stejný jako u předchozího alba. Kromě Yorkstona, Persson a dirigenta Karla-Jonase Winqvista nikdo z The Second Hand Orchestra neslyšel dema písní předem. Veškeré aranže vznikaly v zápalu improvizace přímo ve studiu. Některé akcentují folkovou povahu skladeb, jiné podtrhují charakter elegantního waltzu, někde dominují housle, jinde se vloudí saxofon a vše se nahne směrem k jazzu. To celé slouží jako důkladná podpora Yorkstonovým textům, které kritika nejčastěji charakterizuje jako obdobu lidových příběhů předávaných z generace na generaci.

V křehké Sweetness in You věnované zesnulému muzikantovi Scottu Hutchisonovi lakonicky zpívá: „Myslím na něj často, kdykoli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].