0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Hlavní chod23. 9. 20234 minuty

Pozitivní spirála

Jak přitáhnout turisty-labužníky řeší celé Česko. Daří se to jen na pár místech, a přitom recept není tak komplikovaný. Chce to hlavně počáteční vír energie, který všechny vtáhne.

Petra Tajovský Pospěchová
Je důležité farmáře navštěvovat a poznat osobně. (Jan Čulík)

Tábor je v tuzemských podmínkách pozoruhodným úkazem. Že se stane labužnickou Mekkou by před deseti lety hádal málokdo. Právě tehdy přitom začaly klíčit základy táborského gastronomického úspěchu. V oněch začátcích se sešlo několik zdravě tvrdohlavých a podobně zaměřených lidí, kteří se souběžně i společně pustili do hledání dobrých zemědělců a právě díky nim vznikla pevná síť spojující dodavatele s restauracemi i koncovými zákazníky. A právě tahle síť je gruntem táborského úspěchu.

Táborský přesah

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

„Na začátku jsme dali opravdu hodně času a energie do hledání dobrých dodavatelů a jejich propojování s gastroscénou i běžnými zákazníky. Je důležité farmáře navštěvovat a poznat osobně. Dnes už spousta věcí běží sama, vrací se nám ta prvotní energie,“ říká Jan Čulík, který se po studiích ve světě do Tábora vrátil a je jedním z hybatelů místní kulinární změny. Původně provozoval vinný bar, dnes je jeho jméno spojeno s hospodou Výčep a řemeslnou pekárnou Lužnice.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc