Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Něco za něco

Čekání na (vyšší) důchod

Něco za něco – kdo si loni řekl o výhodnější penzi, musí teď déle čekat

Říkali, že se situace stabilizuje. Ale kdy? • Autor: ČTK / DPA / Socrates Baltagiannis
Říkali, že se situace stabilizuje. Ale kdy? • Autor: ČTK / DPA / Socrates Baltagiannis

Svěřovat se někomu o svých finančních poměrech, obzvlášť s uvedením jména a s vlastní fotografií, nemají čeští senioři příliš ve zvyku. Ale výměnou za slib, že v článku postačí jen křestní jméno, se pan Oldřich rozpovídá.

Důchodcem se vším všudy je oficiálně od 27. dubna letošního roku. První konzultační kontakt s úřady, aby si vyřídil penzi předčasně za loňských výhodných podmínek, však učinil už v srpnu. Čekání se protáhlo více, než předpokládal. A není sám.

Loňský rekordní nápor předčasných žádostí totiž způsobil, že čekací lhůty na vyřízení penze a první výplatu se letos nebývale protahují. Často i přes devadesát dnů, což je maximální doba, kterou by stát měl podle zákona při vyřízení penze dodržovat. V polovině dubna, ze kdy jsou poslední údaje, takto přes limit čekalo 25 tisíc lidí. A jak plyne z aktuálních odpovědí úřadů, část jich stále čeká. 

O frontách už se opakovaně debatovalo v parlamentu, v médiích se skluz řeší minimálně měsíc, vládní činitelé si sypou popel na hlavu. „Celá situace mě velmi mrzí a všem, kterým jsme způsobili nějaké komplikace, jsem se několikrát omluvil,“ říká v odpovědi na otázku ohledně pozdního vyřizování důchodů ministr práce Marian Jurečka. 

Vzniklý stav svádí k závěru, že po zdražení energií, výpadcích v dodávkách léků a chaotickém rušení poštovních přepážek stát selhává na další frontě. Ale jak už to bývá, skutečný stav je o něco komplikovanější.

Nemít papír

„Kdybych už měl papír, že jsem důchodce, platil bych polovic. Aspoň tak to, myslím, dřív bylo,“ říká čtyřiašedesátník Oldřich ve vzpomínce na konec března, kdy měl odvést pravidelný roční poplatek za svého jorkšíra.

Bydlí v Praze, takže sleva ve skutečnosti mohla být ještě větší. Místo standardních 1500 korun by jako příjemce starobního důchodu platil jen dvě stovky. Jenže poplatek za psy se vyřizuje úplně jinde než důchod. A pouhé potvrzení, že vyřizování penze je v běhu, na slevu nestačilo.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].