0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kontext13. 5. 20237 minut

Triky, hádanky a fakta z vládního balíčku

Jak shrnout chystané úspory v rozpočtu na dvě stránky

Budeme menší. A detaily doladíme za pochodu. (Ministr financí Stanjura se zástupci pětikoalice na tiskové konferenci k vládním úsporám) • Autor: Matěj Stránský

Peníze jsou jen jedny – snížení rozpočtového schodku o 94 miliard korun, které slibuje pro příští rok Fialova vláda, bude na druhé straně samozřejmě znamenat, že totéž bude daňovým poplatníkům a uživatelům státních služeb někde chybět. O jaké položky půjde především, když se začne od těch největších?

1. Krácení dotací (46 miliard)

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

„Chceme menší stát. Stát, který méně přerozděluje,“ prohlásil minulý týden ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), když předtím při prezentaci rozpočtových opatření sám sobě položil otázku, jak si současná vláda fungování státu dál představuje. Zní to neuvěřitelně, ale objem peněz, přerozdělovaných skrz státní rozpočet, se za posledních deset let zdvojnásobil (z 1,1 na 2,2 bilionu korun). Částečně kvůli inflaci, ale i kvůli mimořádnému přidávání na mnoha frontách od důchodů přes platy až po státní dotace. Na ty se vláda slibuje zaměřit především, pro příští rok v nich slibuje proškrtat 46 miliard korun, což je polovina z celého představeného balíčku.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc