0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura13. 5. 20232 minuty

Stavba týdne

Autor: Jiri Sebek

Možnost podívat se do jindy zavřených domů nabízí festival Open House Praha. Jeho další ročník proběhne tento víkend, kdy se otevřou dveře stovky budov. Mezi nimi je letos poprvé zařazená nově zrekonstruovaná restaurace Bohemia na pražském Výstavišti.

Je to jedna z nejstarších budov v areálu. Stála tu už na první akci, Jubilejní zemské výstavě v roce 1891. „Ona ta národní výstava se podobá tak trochu hospodě,“ napsal tehdy poněkud jedovatě Jan Neruda. Kniha Toulky českou minulostí připomíná, že se na výstavě skutečně čepovalo přes 50 druhů českých piv, k nimž se podávaly chutné uzenky. Již tehdy dominantní Plzeňský měšťanský pivovar si na svou prezentaci zbudoval impozantní budovu dle novorenesančního návrhu architekta Františka Buldry.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Jako restaurace sloužil objekt až do devadesátých let 20. století, pak zkrachoval a chátral. Nyní prošel rekonstrukcí podle ateliéru SGL Projekt. Snaha byla zachovat a obnovit co nejvíc. Profilace oken je například odvozena z původního okna, které se náhodně našlo zazděné, pod střešní krytinou byla zase objevena břidlice, nyní je z ní tedy opět udělaná celá střecha. Nové prvky jsou kontrastní, ale nenápadné.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc