0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura13. 5. 20233 minuty

Ježek v zahradě

Jsem ježek a pospíchám k Táboru.  Mám tam misi. Ale ještě vás v rychlosti informuji o novém trendu. Je to zdivočení zahrad a jejich návrat k přírodě. Ale pozor, blíží se sousedská hlídka. Ta tenhle trend nenávidí a jeho příznivce na potkání vraždí motyčkou. „Prrrevíííti,“ označuje jeho stoupence. Rychle mizím v kopřivách.

Kopřivy tu jsou právě díky tomuto trendu. Jsou součástí takzvaného přírodního koutku, tedy místa na zahradě, které se vůbec nebo minimálně udržuje, kde může růst i žít, co chce. Takové nekontrolované zákoutí patří na rewild neboli zdivočelé zahrady. „Borrrdeeell,“ slyším sousedskou hlídku, jak rozhrnuje kopřivy motyčkou. Ani se nehnu.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Sousedům a sousedkám se nelze až tak divit. Vždy pracovali na tom, aby byl na zahradě řád a pořádek. Trávník stříhali nůžkami z manikúry, nožíkem z něj šťourali každou pampelišku a z tújek formovali kvádry. Jenže na rewild zahradách jsou teď místo okrasných tújek neupravené keře, nebo spíš křoví, a rostliny, které se dřív považovaly za plevel. A vůbec nejvíc to odnesl trávník.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc