Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Výstava týdne

Autor: BoysPlayNice
Autor: BoysPlayNice

Jak se můžete dočíst na další dvoustraně této rubriky, pražská AVU má nové vedoucí malířských ateliérů. Tomu s názvem Malba 3 budou ale nadále šéfovat Jakub Hošek a Josef Bolf. Druhý jmenovaný svou aktuální výstavou v DSC Gallery Nádech surreálna: Vzdálené světy včera i dnes nejlépe dokládá, že má ke své učitelské pozici jen ty nejlepší předpoklady.

DSC Gallery v poslední době volí chytrý marketingový koncept. K domácím autorům na výstavách přidává autory zahraniční, aby tak do Prahy z ciziny přitáhla sběratele, kteří si něco koupí i od zástupce české scény. Bolfovým partnerem je mnichovský rodák Michael Kunze a možná i díky tomu jsou nyní už všechny Bolfovy obrazy rozprodané. Otázkou nicméně je, zda by se tak vzhledem k jejich kvalitě nestalo i bez Kunzeho. Josef Bolf je totiž ve svých jednapadesáti letech očividně na vrcholu tvůrčích sil.

S kurátorkou Jane Neal na výstavu vybral novou sérii osmnácti maleb, ve kterých se nebál použít na své poměry velmi jasné barvy. Mohlo by se zdát, že to otupí zlověstný obsah jeho sídlištních scén, ve kterých se tradičně vrací do dětství – tentokrát konkrétně k postavě připomínající Plecháče z Čaroděje ze země Oz či k postapokalyptickým chlapcům s dírou vypálenou do hrudníku. Jenže opak je pravdou. Bolf svými obrazy diváka kouše do podvědomí ještě agresivněji než obvykle a ony paprsky inženýra Garina (nebo co to je) prozařující jednotlivé scény člověku zůstanou ještě dlouho vypálené do sítnice.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].