Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Prezidentské volby

Rozhovor, který nebyl

S Andrejem Babišem o jeho francouzských majetcích, trpícím Česku a o tom, proč je dobré vojensky nepomáhat Ukrajině

Andrej Babiš, Mladá Boleslav • Autor: Matěj Stránský
Andrej Babiš, Mladá Boleslav • Autor: Matěj Stránský

Na tomto místě měl být publikován rozhovor s Andrejem Babišem, jedním z trojice favoritů soutěže o prezidentský úřad. Bohužel, přes ujišťování jeho týmu – „pan Babiš vám rozhovor dá rád“ – se bývalý premiér k interview s Respektem nikdy neodhodlal. Otiskujeme proto alespoň otázky, na které měl odpovědět, ale vyhnul se tomu.

Představte si, že jsme o pět let dál a končíte své první funkční období v úřadu prezidenta republiky. Podle čeho by se dalo poznat, že jste na Hradě seděl právě vy?

V minulosti jste opakovaně řekl, že rozhodně nechcete být nikdy prezidentem, že je to pro vás málo akční práce. Co vás přimělo změnit názor? Proč vlastně teď chcete být prezidentem?

Vaším hlavním prezidentským heslem je slogan: Zastavme vládu a její kandidáty. Naše země trpí! Obecně mluvíte o ekonomických problémech. Čím přesně Česko trpí?

A je dnes v Evropě nějaká země, jejíž občané tím, co popisujete, netrpí?

Netrpěla tahle země víc, když jste měl jako premiér masivní střet zájmů kvůli svému podnikání a vlastnictví médií a v úřadu jste setrvával i přes vaše trestní stíhání?

Svoji kampaň stavíte výhradně na negaci – všechno je špatně, vláda víc pomáhá Ukrajincům než svým, nikdo nic neumí, všichni kradou… Dá se s permanentním naštváním posunout Česko dopředu? Jak jde…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].