Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Recept na  obstrukce

Zkraťte to. ( Jednání sněmovny, květen 2022) • Autor: Milan Jaroš
Zkraťte to. ( Jednání sněmovny, květen 2022) • Autor: Milan Jaroš

Pokud se chystáte volit prezidenta ze zahraničí, možná vás v loňském roce zarmoutila zpráva o tom, že se koalici nepodařilo prosadit slibovanou korespondenční volbu. Norma byla jednou z mnoha, jejíž schválení se opozice rozhodla obstruovat. I proto se teď koalice shodla na „minimalistických úpravách“ jednacího řádu, které by mohly části obstrukčních praktik zamezit. Chce je projednat s opozicí, která je ale spíše nakloněna změně až od dalšího volebního období, pokud vůbec. „První rok nás dostatečně poučil o tom, že jednací řád je velmi benevolentní,“ řekl Respektu šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný. Podle něj i podle jeho kolegy ze STAN Josefa Cogana je žádoucí upravit jednací pravidla od příštího roku, a to i bez opozice. Pro změny je i ODS, ale chce dát opozici nejdřív prostor zapojit se. Jaké změny jsou ve hře?

1/ Limity při schvalování programu V únoru se pětikoalice snažila prosadit novelu pandemického zákona, kterou dolní komoře vrátil Senát. Opačný zájem měla SPD a její poslanci, kteří na začátku schůze, kdy se schvaluje její program, řečnili v kuse přes 18 hodin. Prodlužování debaty o programu se pak opakovalo vícekrát, ztroskotala na tom i korespondenční volba. Nově by měl mít každý z poslanců na svou řeč k programu časový limit. Jaký, zatím není dohodnuto.

2/ Limit pro řečníky s přednostním právem Na jaře projednávali poslanci snížení plateb za státní pojištěnce, což se nelíbilo zejména hnutí ANO. Poslanci se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].