Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Zemanův masakr motorovou pilou

45 důvodů, proč se radovat z konce jedné politické éry

Takže, pane řediteli, kde máme popelníček? (Miloš Zeman coby nově zvolený prezident v zákulisí České televize, 2013) • Autor: Milan Jaroš
Takže, pane řediteli, kde máme popelníček? (Miloš Zeman coby nově zvolený prezident v zákulisí České televize, 2013) • Autor: Milan Jaroš

Tak jako každý rok i letos jsem pro vás vybral texty, které ilustrují rok 2023. Pokud nepatříte mezi naše předplatitele a chcete si vybrané texty a rozhovory přečíst, předplatit si nás můžete už za 180 kč na měsíc. Budete mít k dispozici aktuální texty, jejich audio podobu a přístup do archivu od roku 1989. Můžete tak učinit na adrese predplatne.respekt.cz.

Erik Tabery, šéfredaktor

Když Miloš Zeman opouštěl po vyřazení z prezidentských voleb 2003 Pražský hrad a pak i Prahu, aby se uchýlil do ústraní své chalupy na Vysočině, bylo mu teprve 59 let. Přesto se zdálo, že sledujeme konec jeho úspěšné politické kariéry. Jeden z aktérů revoluce, opoziční lídr a premiér, který šel do té doby neustále vzhůru, najednou tvrdě narazil. Od poslanců dostal jen 78 hlasů, od senátorů dokonce jen pět hlasů a nepostoupil ani do druhého kola. V době voleb už neměl velký vliv ve stranické politice a jeho domovská sociální demokracie nabrala výrazně jiný, nezemanovský směr. I jeho věrní příznivci se patrně začínali smiřovat s tím, že jejich oblíbenec chce žít životem obyčejného penzisty v chalupě na Vysočině, číst si a chodit po lese, jak do mikrofonů a kamer pořád dokola tvrdil.

A opravdu k tomu došlo: Zeman se skutečně na dlouhých deset let odstěhoval do Nového Veselí, malé obce u Žďáru na Sázavou, kde koupil dům. Tam za ním jezdili straničtí nostalgici, občas ministři nebo velvyslanci, včetně amerického a ruského, aby se kdysi vlivného politického veterána zeptali, jak se má a co si myslí. Tak to alespoň sám Zeman popisoval.

Jak ale dobře víme, penzista z Nového Veselí se do politiky vrátil a strávil v jejím nejvyšším patře za aplausu značné části společnosti celé desetiletí. To bylo přitom natolik výživné, že se z něj bude Česko chvíli vzpamatovávat.

Leden 2013

Zeman během předvolební kampaně lže. Například při diskusi pořádané deníkem MF DNES obviňuje svého soupeře Karla Schwarzenberga, že po restituování čimelického zámku vyhodil z jednoho ze zámeckých bytů učitelku Táňu Bílou. Schwarzenberg jen bezmocně kroutí hlavou a říká: „Kdo vám tohle nakukal?“ Později vychází najevo, že paní Bílá odešla z Čimelic sama už v roce 1982.

Jindy Zeman tvrdí, že v rodovém sídle Schwarzenbergovy manželky na hradě Hardegg visí „obrazy s hákovými kříži“. Ve skutečnosti má Hardegg už stovky let jiného vlastníka. Ale především neznámí Zemanovi spojenci uveřejňují reklamu v Blesku, kde se tvrdí, že Schwarzenberg „připravuje půdu pro vrácení majetku potomkům válečných zločinců“.

Březen 2013

Zeman si přivádí na Hrad do role poradce téměř neznámého Martina Nejedlého, který několik let podnikal v Rusku, odkud si přivezl vazby na řadu lidí v ruské energetice a politice. Brzy se začalo spekulovat, že právě Nejedlý byl spojkou na ruské peníze, které pravděpodobně podpořily Zemana během kampaně. Nejedlý se nestal oficiálním zaměstnancem prezidentské kanceláře, přesto obdržel na Pražském hradě místnost a privilegovaný přístup k Zemanovi.

Povedlo se, spolehlivějšího pomocníka Kreml od Husákových dob v Praze neměl. To chce potlesk! (Zeman slaví svoje zvolení, za ním je Martin Nejedlý) • Autor: Milan Jaroš
Povedlo se, spolehlivějšího pomocníka Kreml od Husákových dob v Praze neměl. To chce potlesk! (Zeman slaví svoje zvolení, za ním je Martin Nejedlý) • Autor: Milan Jaroš

Později se objevily informace, že Zemanovu předvolební kampaň velmi pravděpodobně financovali lidé z okruhu Vladimira Jakunina, bývalého Putinova kolegy z KGB a jeho důvěrníka, který se později stal šéfem ruských železnic a začal na ostrově Rhodos pořádat každoroční mezinárodní diskusní fórum Dialog civilizací, na které Zeman už před svojí kandidaturou jezdil.

Květen 2013

Zeman odmítá jmenovat profesorem literárního historika Martina C. Putnu a poprvé se mluví o překročení prezidentských pravomocí. Zeman přitom nehodlá svůj krok nikterak vysvětlit a později zmiňuje Putnovu účast na pochodu Prague Pride. Ve skutečnosti však zřejmě Zemanovi vadí na Putnovi fakt, že podpořil prezidentskou kandidaturu Karla Schwarzenberga.

Květen 2013

Zeman se vydává slavit výročí konce války na ruskou ambasádu v Praze. Tam se opil natolik, že odpoledne málem upadl při odemykání korunovačních klenotů a ceremoniál dokončil jen díky tomu, že se – viditelně zcela pod obraz – mohl v prostoru kaple opírat o zeď. Prezidentská kancelář pak skandál žehlí tvrzením, že Zemana skolila viróza.

Červen 2013

Už po čtyřech měsících se začínají naplňovat nejhorší obavy, jak bude chtít Zeman zasahovat do parlamentní politiky. Po pádu vlády Petra Nečase Zeman ignoruje nabídku ODS na ustavení Miroslavy Němcové novou premiérkou a pokouší se poprvé uzurpovat si v zemi výkonnou moc: jmenuje vlastní úřednickou vládu vedenou Jiřím Rusnokem. V té usedají i Zemanovi političtí spojenci nebo rovnou přátelé a začíná se mluvit o prezidentské vládě, která nemá žádnou oporu v ústavě. I proto nezískává v srpnu důvěru parlamentu a na podzim se musejí konat nové volby, v nichž Zemanem stvořená a podporovaná Strana práv občanů Zemanovci zcela propadá.

Prezidentská vláda nepotřebuje důvěru parlamentu. (S Jiřím Rusnokem)
Prezidentská vláda nepotřebuje důvěru parlamentu. (S Jiřím Rusnokem)

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].