Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopis z…

V Africe si dejte Orla!

Autor: Profimedia
Autor: Profimedia

Tady jsem to pole někde měl?!“ diví se Samuel. Jsme na jihu Ugandy, v oblasti Kabale, jednom z mála míst v rovníkové Africe, kde se díky vyšší nadmořské výšce, a tím pádem „chladnějšímu“ podnebí daří pěstovat sladovnický ječmen, základní surovinu pro výrobu piva. Samuel je jedním ze stovek místních farmářů, kteří se snaží ječmen na svých malých políčkách vysoko v kopcích pěstovat. Právě kvůli špatné dostupnosti jsou veškeré práce na poli prováděny ručně a sklizený ječmen se sváží dolů ke sběrným místům na oslech. Přesto se daří vyprodukovat dostatek sladu na výrobu místního prémiového piva Nile Special, které se vaří v pivovaru ve městě Jinja, na břehu Viktoriina jezera, přímo u pramene nejdelší africké řeky, po níž se toto pivo jmenuje.

Nile Special je spíše výjimka. Většina prémiových piv se zde vaří ze sladu dovezeného z Evropy, a proto jsou tato piva pro místní obyvatele relativně drahá. Pro představu, průměrný Uganďan si na takové jedno pivo vydělává čtyři hodiny. Z tohoto důvodu je přibližně 50 procent alkoholických nápojů podomácku vyrobených či padělaných. Jsou to často nápoje kolísavé kvality, většinou vyráběné v nepříliš hygienických podmínkách.

V subsaharské Africe se ale pivo vaří již několik tisíc let, a to z lokálních surovin, jako je čirok, tapioka nebo proso. Jedná se o piva spontánně kvašená a nefiltrovaná, tedy kašovité konzistence a mírně nakyslé chuti. Pro náš tým sládků z pivovarnické společnosti AB InBev bylo výzvou se touto africkou tradicí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].