Dnes budeme mít cupping. Ano, odbornou ochutnávku kávy. Je spíše kokosová, pryskyřičná, nebo bodavá? Vinná, ostrá, či subtilní? Řeč je samozřejmě o arabice, která cuppingy dávno ovládla. Ovšem nepřišel čas na nějaké nové odrůdy? Nějaké ještě kokosovější a ještě vinnější? Trendová agentura WGSN vyhlašuje, že ano. Podle nich nastává doba postarabiková.

Nové odrůdy by měly přinést nové chutě, ale také by měly být odolnější a vytrvalejší a růst v nových oblastech. Takže i v ČR? Těšíme se. Nové české kávovníky nabídnou vysoký standard tradiční kávy Standard.

Ale nepředbíhejme. Každý den se na světě vypijí dvě miliardy šálků kávy. Většinou (ze 60 procent) je to právě arabica, přesněji semena kávovníku odrůdy Coffea arabica. Je to ta nejvytříbenější, kvůli ní byla vymyšlena všechna ta slova a nádobíčko, v němž se váží a mele a filtruje, jako by to byla vakcína. Což tak trochu je – každodenní očkování proti obyčejnosti.

Ale. Je to na pěstování nejnáročnější kávovník. Roste v tropech, ovšem jen ve vyšších nadmořských výškách nad 2000 metrů, kde je průměrná teplota kolem 21 stupňů. V době globálního oteplování jde ale v mnoha oblastech teplota vzhůru, káva dozrává příliš rychle, chuť se zplošťuje a všechny ty čokoládové a bylinné tóny jdou takříkajíc do kopru.

Další rozšířená káva je robusta odrůdy Coffea canephora. Snese vyšší teploty a je odolnější. Je však hořká, silná, prostě robustní jako piják nescafé. Kromě toho dvě odrůdy na celou planetu je pořád docela málo.…

1_obalka_R9
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na [email protected] nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

1_obalka_R9
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 41 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1326

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte