Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Musíme to spustit

Jindřich Vobořil přišel měnit zákony a doufá, že to vyjde

Musí udělat i něco s tím konopím. (Jindřich Vobořil) • Autor: Milan Jaroš
Musí udělat i něco s tím konopím. (Jindřich Vobořil) • Autor: Milan Jaroš

Upozornění národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila na nesoulad drogových zákonů s realitou a potřebu je upravit se v Česku netýká jen ayahuascy.

Tisk co chvíli plní zprávy, jaký trest hrozí lidem, u nichž policie nalezla rostliny konopí. A právníci, kteří se problematikou zabývají, i samopěstitelé rostlin konopí upozorňují, že v oblasti pěstování jsou zákony složité a málo logické a situace malých pěstitelů, kteří se jich chtějí držet, je problematická. Zkušenosti navíc naznačují, že co kraj, to jiný mrav – a člověk s konopím na zahradě nebo výrobce mastí může dopadnout podle toho, na jaké policisty nebo státní zástupce natrefí. „Věřím, že je slušná šance revidovat trestní zákoník a situaci změnit,“ říká národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil – a ta šance je z velké míry právě ve Vobořilovi.

Pěstovat ano, psát o tom ne

Jsou to dva roky, co Mirku Koláčnému a jeho rodině skončilo táhlé trápení. Masér ve svém salonu v přízemí domu v Hradci Králové popisuje, jak si prošel martyriem nejistoty, odsouzení a trestu kvůli faktu, že si na zahrádce zasel pět semen konopí. Dočetl se, že konopná mastička může jeho ženě ulevit od bolesti – paní Koláčná trpí nemocí zvanou fibromyalgie, která se vyznačuje bolestí celého těla. Z několika listů vyrobil Mirek Koláčný zkušební mast, dělal to poprvé v životě, a když odjel na delší dovolenou za příbuzným do Kanady, čtyři kytky na zahrádce mezitím narostly tak, že upoutaly pozornost kolemjdoucího. Ten…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].