Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Zmáčkni knoflík, udělej krok

Vědci poprvé umožnili chůzi pacientovi s přerušenou míchou

Před pěti lety, po úrazu páteře na motorce, zůstal Michel Roccati paralyzovaný a mimo jiné i neschopný chůze. Teď se stal díky implantátu v páteři jedním z prvních lidí se zcela přerušenou míchou, kteří mohou do jisté míry chodit.

Počátkem roku 2017 informoval Respekt o fascinujícím úspěchu vědců ze Švýcarského federálního technologického institutu (EPFL), kteří přemostili poraněnou míchu makaků pomocí vysílače na způsob wi-fi. Elektrody voperované do mozku opic odečetly pohybové signály a ty se pak bezdrátově přenesly do implantátů v bederní oblasti míchy. „Lidé se obvykle domnívají, že mícha je pouhou sadou kabelů, které vedou z mozku ke svalům. Než jsem zahájil tenhle výzkum, myslel jsem si to také. To je ale omyl: nervová síť, která řídí pohyb končetin, je právě v míše,“ vysvětlil tehdy Respektu šéf týmu Marco Capogrosso.

A tuto síť se postupně podařilo stimulovat a ovládat. Výsledkem bylo děsivě působící video, kdy opice s poraněnou míchou v podstatě normálně kráčela po pohyblivém chodníku, dokud vědci stisknutím tlačítka bezdrátový most nevypnuli. V tu chvíli jí jedna ze zadních končetin znehybněla (přerušení míchy bylo jen částečné, proto druhá končetina fungovala).

Pro člověka jsou elektrody v mozku hodně invazivní zásah. Vydrží měsíce, možná roky, ale zatím ne po zbytek života. Vědci proto hledají další cesty, jak postiženým lidem pomoci. A jednou z nich je i pokus, který vrátil chůzi Michelu Roccatimu.

Pracujeme na tom

Experiment, který jej a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].