Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Orbánova prohra

Co ukazuje pokuta, která padla na Maďarsko

Viktor Orbán byl potrestán za svoje hříchy, a potrestali ho všichni jeho unijní sousedé. Kvůli porušování zásad právního státu a kvůli mohutné korupci, kterou jeho vláda už dvanáct let provozuje, teď Maďarsko nedostane 12 miliard eur z evropských fondů, na které by země měla za normálních okolností nárok. Pokuta odpovídá výši ročního maďarského rozpočtového schodku, tedy žádný symbolický trest. Maďarský premiér poprvé za léta své kombinátorské praxe v Unii opravdu prohrál.

Maďarsko má tedy nyní zmrazené peníze z takzvaného plánu obnovy a více než polovinu prostředků z unijních fondů, které mělo v letech 2021–2027 dostat. Podle některých kritiků Orbánovy politiky, hlavně europoslanců, je taková pokuta příliš chabá. Orbán porušuje základní unijní zásady stoprocentně, říkají, stoprocentní ať je také postih. Jiní odpůrci maďarského lídra se na to dívají opačně a výsledek považují za ohromný úspěch. Obávali se kompromisu, který by Orbána papírově potrestal, ale ve skutečnosti nebolel.

Zda je udělený trest přísný a jaký bude mít efekt, ukáže až budoucnost. Že k němu vůbec došlo, je ale pozoruhodná zpráva o poklesu Orbánova unijního vlivu. Před pěti nebo sedmi lety, kdy Viktor Orbán zažíval na evropské scéně politický vrchol (a doma byl právě takovým pošlapávačem právního státu jako dnes), by bylo potrestání nemyslitelné. Orbán by ho s pomocí Německa a Polska hravě odrazil, a ještě by si pro jistotu a radost zajistil podporu sympatizujících nebo pragmatických…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].