Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Hledá se goblin

Vezměte si pyžamo a jdeme na to. Hledáme goblina. A to pyžamo ať je radši starší a trochu vytahané. To se k tomuto trendu hodí.

Oxford English Dictionary je vážený slovník anglického jazyka, který každý prosinec vyhlašuje slovo roku. A letos je to „goblin mode“ čili skřetí stav. Znamená to, že se člověk přepne na „chování, které je poživačné, líné, žravé, lajdácké a odmítá společenské normy a očekávání“. Prostě jako sobecký, líný a ne moc čistý skřet.

Goblin je postava z anglických, skotských a irských příběhů se srolovanýma ušima a bez morálních zásad. Do globální popkultury pronikl jako Dobby z Harryho Pottera, jeho příbuzní jsou i orkové v Pánovi prstenů nebo zelený skřet ve Spider-Manovi, který se jen chechtá a zabíjí. Což je ale něco jiného než pasivní a žravý goblin. V českých pohádkách podobnou postavičku nemáme. Jak si ho tedy představit?

Nevíme. Tak si dáme brambůrky nebo polomáčené sušenky. Nebo radši obojí a rozvalíme se na gauč. Pojídáme a prsty otíráme střídavě do gauče a do pyžama. A uvažujeme nad goblinem. Co toho skřeta vystihuje? Rád se válí, myslí jenom na sebe a je mu jedno, jak vypadá. Nic hezkého ani roztomilého. Proč tedy lidi přitahuje?

Protože chtějí, aby jim taky bylo všechno jedno. Aspoň jednou nevypadat dobře. Nemyslet na klima. Nesnažit se. Nemakat na sobě a nedávat do storíček fotky z fitka. Jen se válet u sebe v domečku, kde vás nikdo nevidí. Schovat se před světem a před cizími očekáváními a sníst celé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].