Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Nekončící zápas o historickou Prahu

Památkář Richard Biegel vytvořil žánr odborně-dobrodružné literatury

Richard Biegel: Město v bouři. Urbanismus a architektura historického centra Prahy 1830-1970
Richard Biegel: Město v bouři. Urbanismus a architektura historického centra Prahy 1830-1970

V pohledu na architektonický a urbanistický vývoj našeho hlavního města je těžké se shodnout. Pro někoho je příliš pomalý, pro jiného naopak rychlý, pro jednoho moc konzervativní, pro dalšího moc radikální. O jedné věci ale není pochyb: v debatách o uplynulém, současném i budoucím směřování Prahy se vyplatí naslouchat hlasu Richarda Biegela. Historik umění, vysokoškolský pedagog, ředitel Ústavu pro dějiny umění a šéf Klubu Za starou Prahu ví o svém rodném městě tolik, že by o něm mohl psát knihy. A čerstvě také jednu napsal. Jmenuje se Město v bouři a tento monumentální špalek je přes obrovskou konkurenci pragensií jednou z nejlepších publikací, jaká kdy vůbec o hlavním městě vyšla.

Od bourání k rezervaci

Pro Biegela muselo být ohromně těžké zvolit, kde začít a kde skončit. Praha byla odjakživa proměnlivým organismem, na který nepůsobili jen architekti a urbanisté, ale zejména společenské události, pod jejichž vlivem v něm neustále docházelo k „zápasu o historické město“. Památkář Biegel toto slovní spojení v knize používá často – a není divu, protože v Evropě najdeme málo velkoměst, která by si přes veškeré (ať úspěšné či neúspěšné) pokusy o modernizaci víceméně uchovala originální podobu historického jádra. Právě tento souboj mezi pokrokem a tradicí je tématem Biegelovy práce a jemu odpovídá i časové vymezení publikace.

Na jedné straně ho tvoří třicátá léta 19. století. Doba, kdy se vedení Prahy rozhodlo vystoupit z hranic vymezených už během…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].