Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kulturní servis

Kultura/mix

DĚLNÍCI KULTURY

Slovenské nakladatelství Absynt už v češtině v edici Prokletí reportéři vydalo spoustu knížek, díky kterým jsme mohli nahlédnout do temných koutů lidské existence. Od dějin ku-klux-klanu, přes příběh Anderse Breivika až po ruskou válku v Čečensku. Zřejmě nikdy se ale téma publikace netýkalo českého prostředí tak bezprostředně, jako je tomu v novince Matildy Voss Gustavsson Klub s podtitulem Sexuální skandál ve Švédské akademii.

Reportérka deníku Dagens Nyheter rozkryla, jak si šedá eminence švédské kultury Jean-Claude Arnault kariéru zpestřovala četnými sexuálními útoky na ženy, které byly odkázány na jeho přízeň, a proto mlčely. Byl totiž majitelem proslulého kulturního klubu Fórum a manželem básnířky, která zasedala v legendární Švédské akademii, instituci rozdělující milionové granty a udílející Nobelovu cenu za literaturu. Kvůli šokujícím odhalením reportérky se „nobelovka“ v roce 2018 neudělila, Švédská akademie prošla změnami a Arnault dostal dva a půl roku natvrdo – a to mohl být rád, další jeho útoky už byly promlčené.

Klientelistické vazby pochopitelně fungují i u nás a i v naší kultuře se pohybují lidé, kteří své postavení zneužívají. Jen se o tom tak jako v případě Arnaulta nemluví. A jak Gustavsson v novince skvěle dokládá, když se o tom mluvit začne, dokonce i ve Švédsku následuje mohutná obrana dotyčného jedince, aniž by se někdo zabýval předloženými fakty. Místo toho se mluví o organizovaném…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].