Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Když omítka padá ze stropu

Doom metalové duo Divide and Dissolve připomíná tvrdou hudbou osudy svých předků

Ponořit se do zvuku. (Divide and Dissolve) • Autor: WireImage
Ponořit se do zvuku. (Divide and Dissolve) • Autor: WireImage

Spokojené jsou teprve tehdy, když aparát burácí naplno a je tak nahlas, až jim trnou zuby. Hudba přestane být jen k poslechu, ale stane se fyzickým zážitkem, který otřásá celým tělem. Uchvátí publikum a nedá mu vydechnout. Takovou intenzitu a mocný zvuk dokážou vytvořit jen ve dvou. Doom metalová dvojice Divide and Dissolve, kterou tvoří bubenice Sylvie Nehill společně s kytaristkou a saxofonistkou Takiayou Reed, na svých nahrávkách i koncertech vytváří impozantní valivé stěny hluku, které patří k tomu nejpůsobivějšímu v daném žánru. Samy se ale k metalu příliš nehlásí.

Jedna je z Austrálie, druhá ze Spojených států. Obě mají předky mezi původním obyvatelstvem svých kontinentů, a právě tato zkušenost menšiny, jejíž životy i kultura byly během kolonizace takřka vymazány z povrchu zemského, se otiskuje do drsného zvuku kapely. Divide and Dissolve si z metalu půjčují tvrdost, která ale není ani tak výrazem agresivity jako spíš tíhy osudu předchozích generací, na které vzpomínají a skládají jim poctu. Snaží se domoci prostoru pro jejich příběhy.

Řadí se tak mezi pestrou skupinu kapel, které v současnosti kreativně využívají metalový zvuk, aby jeho prostřednictvím a intenzitou komunikovaly i jiné emoce než tradiční maskulinní tvrdost a velikášství. Hutný zvuk může být stejně tak průrazný jako tíživý – což Divide and Dissolve v praxi předvedou na aktuálním evropském turné, které bude mít 29. listopadu svoji zastávku i v pražském klubu Underdogs’.

Kytaristka a saxofonistka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].