Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Hitler opět jinak?

Frank McDonough: Hitlerovy roky: Triumf a pád 1933–1945
Frank McDonough: Hitlerovy roky: Triumf a pád 1933–1945

Málokterá postava moderních dějin se může chlubit takovým množstvím pozornosti, kterou mu věnují spisovatelé nejrůznějších žánrů. Nyní se i český čtenář dočkává další rozsáhlé práce o vůdci třetí říše z pera britského historika Franka McDonougha. Autor není v této problematice začátečníkem, překlad jeho knihy Gestapo si mohli čeští čtenáři vyzkoušet již v roce 2016 díky nakladatelství Vyšehrad. Jeho patrně nejzajímavější knihy o Nevillu Chamberlainovi a politice appeasementu z roku 1998 se s ohledem na časový odstup patrně již nedočkáme. Ve známost vešla díky autorově revizionistické snaze zbavit Chamberlaina pověsti nadutého hlupáka, jenž nechápe nacistické nebezpečí. Ostatně ani zde neváhá McDonough konstatovat, že „jen málo britských premiérů kormidlovalo své kabinety tak mimořádně obratně [jako Chamberlain]“.

Mnohého jistě napadne základní otázka, zda je ještě potřeba po Ianu Kershawovi (česky Argo, 2004) vydávat nějakou další Hitlerovu biografii. Mezi oběma publikacemi je však zásadní rozdíl v tom, ke komu se obracejí. Zatímco Kershaw, stoupenec tzv. metodologického obratu k osobnosti v sociální historiografii, psal autoritativní vědeckou práci apelující primárně na expertní obec, McDonough vychází vstříc spíše laickému čtenářstvu. To dosvědčuje skvělý obrazový doprovod, kdy v průměru na každé páté straně knihy je zajímavá fotografie osobností, propagandistických materiálů či jiných okolností dobře dokreslujících příslušný text. Hitler je zde spíše než jako…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].