Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Biden před porážkou

Ve Spojených státech vládne zvláštní ticho před obratem. Obratem se myslí letošní kongresové volby, které proběhnou na začátku listopadu. Překvapení jsou vždy možná, nicméně podle průzkumů se za měsíc poměr sil na americké scéně změní. Demokraté nejspíš ztratí většinu ve Sněmovně reprezentantů. V Senátu si naopak nějakou převahu udrží, byť jen stěží dostatečnou k tomu, aby mohli překonat procedurální blokování legislativy ze strany opozice, tzv. filibuster. V praxi to bude znamenat, že prezident Joe Biden ztratí kontrolu nad Kongresem a tím i možnost prosadit nějakou ambiciózní legislativu. Dvouleté okno, kdy demokraté s odřenýma ušima ovládali exekutivní i zákonodárnou moc, bude u konce.

Hodně za to prý může sám Joe Biden. Není žádný charismatik, nesrší energií jako třeba jeho demokratický předchůdce v úřadu (a šéf) Barack Obama. Prezidentova obliba sice během léta o něco vzrostla, podle analýz amerických expertů je to ale stále málo, z Bidena není nadšená ani polovina americké populace, a právě ta je prý potřeba k tomu, aby se neproměnil v kámen, který svou stranu stahuje pod hladinu. Server Politico rovnou věští Bidenovi bezvýznamnost a rezignované přiznání, že se jeho politické dny blíží ke konci.

To je samozřejmě možné. Biden v úřadu není dítětem štěstěny, covidovou krizi vystřídala inflace a k inflaci se přidala válka. Demokraty podle průzkumů dokážou rozehřát dvě témata, potraty a změna klimatu, zatímco republikány pro změnu zdražování a migrace. Fareed Zakaria…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].