Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Kudy na Ukrajinu

Do hlavy ruského prezidenta Vladimira Putina nikdo nevidí, vojenské možnosti Ruska ale zároveň nejsou neomezené. Uznávaný americký think tank Center for Strategic and International Studies tak nedávno vypracoval analýzu základních variant, pro něž by se vládce Kremlu mohl nakonec rozhodnout.

Varianta první v podstatě počítá s úspěchem diplomatických jednání. Pokud Aliance a Rusko dojdou k nějakému kompromisu ohledně členství Ukrajiny v NATO, mohl by Kreml začít stahovat alespoň část svých jednotek od ukrajinských hranic. S jakou podobou záruk by se Moskva spokojila, samozřejmě nevíme.

Druhou možnou variantou Putinových kroků je vyslání jednotek do „odštěpených oblastí“ na východě Ukrajiny. Putin by mohl tvrdit, že cílem ruských vojáků je udržet v oblasti mír, a jejich případné stažení podmiňovat právě pokrokem v jednání. Jde o „nejslabší“ silovou variantu, která by mohla sloužit jako páka pro vynucení vstřícnějšího postoje Západu i samotné Ukrajiny.

Třetí možnost je podstatně radikálnější, ruské jednotky by podle amerických analytiků mohly vpadnout mnohem hlouběji do Ukrajiny a zabrat území až po řeku Dněpr. Do akce by se možná zapojily i ruské jednotky, jež se v tuto chvíli účastní rozsáhlého vojenského cvičení v Bělorusku, a útok by tak probíhal zároveň z východu a ze severu. Rusko by pak podobně jako v předchozí variantě mohlo situace využít k posílení své pozice pro vyjednávání nebo celou oblast začlenit do Ruské federace.

Čtvrtá varianta je ještě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].