0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře25. 9. 20224 minuty

Na bombu by přišla ničivá odpověď

Putin opět vyhrožuje jadernými zbraněmi

Máme tady agresivní mocnost, která napadne sousední zemi, zabere kus jejího území, prohlásí jej za svůj majetek, a když se ji pak obránci snaží ze svého domova vyhnat, vyhrožuje, že na ochranu své krádeže použije jaderné zbraně – to je v kostce popsané poselství ruského diktátora Vladimira Putina k národu z minulého týdne, které přineslo nebezpečnou absurditu. Hrozba jaderné konfrontace byla až dosud chápána jako nástroj sloužící k odrazení možného útočníka od agrese proti státům, které je vlastní, a proti jejich spojencům. Putin teď pravidlo obrátil naruby a coby útočník hrozí jaderným zničením těm, kteří se chtějí jeho agresi bránit.

Nikdo neumí odhadnout, jestli by Putin skutečně sáhl po použití jaderných zbraní. I on samozřejmě ví, že by tím vyvolal konflikt, který by mohl v konečném důsledku zničit život na velké části zeměkoule včetně jeho vlastní říše. Možná je to jen strašení, ale tou hlavní otázkou je, jak Putina mohou zastavit spojenci Ukrajiny – NATO a západní jaderné velmoci.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Pokud Západ nechce ztratit důvěru občanů v jeho vojenskou sílu a odhodlání bránit svobodu, nezbývá mu než dát odpověď, že úder Putinovi vrátí i s velmi vysokými úroky. Západ zatím není v popisu své reakce úplně konkrétní – s jasným cílem držet ohledně toho Putina v nejistotě –, ale skrze renomované vojenské experty stojící mimo službu v armádě začal přece jen vysílat indicie, jak by to mohlo vypadat.

V první řadě vylučuje, že by odveta nepřišla,…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc