Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Čechem za body

Jurečka oprašuje starý plán, jak zemi otevřít vzdělancům

Česko by se do dvou let mělo vrátit k vstřícnějšímu systému přijímání kvalifikovaných cizinců.

Plán kopíruje roky praktikované postupy Kanady, Jižní Koreje nebo Dánska, kde lidé s dobrým vzděláním a zkušenostmi v perspektivních oborech dostávají v imigračním řízení zrychlené zacházení. Manuál, jak postupovat, pro vládu připravil odborný tým OECD a minulý týden se za něj postavil ministr práce Marian Jurečka – s tím, že reforma je i ve vládním programu a prospěje ekonomice. Do roka změny půjdou do parlamentu.

„Plánujeme zavést bodový systém, který bude upřednostňovat vzdělané a zkušené lidi,“ slibuje Jurečka. Body by nastavovala vláda podle potřeb a možností trhu práce. Hodnotilo by se dosažené vzdělání, pracovní zkušenosti nebo znalost češtiny. Po dosažení potřebného skóre by vznikl nárok na pětiletý pobyt a poté trvalý pobyt pro uchazeče i rodinu.

Záměr staví na tom, že nezaměstnanost je v Česku nízká a poptávka po šikovných lidech poroste. Podle OECD o 16 procent během příštích pěti let, ale odejdou jinam, kde není imigrační proces tak rigidní. Bodování by se mohlo odzkoušet na azylantech a azylantkách z Ukrajiny, tak aby nikdo z těch, kdo budou vyhodnoceni jako přínosní, neodjížděl jen kvůli byrokracii. Změna by také měla zatraktivnit Česko pro zahraniční studenty, kteří tu dokončí školy.

Bodový systém v Česku už jednou zaváděl bývalý šéf ČSSD Vladimír Špidla ještě jako ministr práce v Zemanově vládě. V pilotní verzi se i rozběhl, po finanční krizi v roce 2008…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].