Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Všichni jste mafiáni, a já taky

Babiš nasazuje ostatním vysokou laťku, sám ji pak ale v klidu podlézá

Pravda a láska znovu nezvítězila. Rád bych poděkoval Janě Mráčkové Vildumetzové, že je tu s námi. Je to skutečně statečná, poctivá, pracovitá žena a je mi velice líto, co se jí přihodilo.“ Těmito slovy se minulý týden loučil na tiskové konferenci lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš s místopředsedkyní Poslanecké sněmovny a stínovou ministryní vnitra bezprostředně poté, kdy oznámila rezignaci na funkci ve vedení dolní komory ke konci září.

Vildumetzová se dostala do obtížné situace poté, co vyšlo najevo, že se její manžel kamarádil s podnikatelem Zakariou Nemrahem, jedním ze zatčených v korupční kauze Dozimetr, kdy policie pozavírala organizovanou skupinu politiků, byznysmenů a lobbistů za údajnou manipulaci veřejných zakázek. Vildumetzová své kontakty s Nemrahem  zlehčovala, opakovala, že jde o známého jejího muže, ona ho v podstatě nezná a v její blízkosti se ocitl jen proto, že ho přivedl manžel.

Na tomto vysvětlení trvala i poté, co se na internetu objevilo video z její svatby, kde vidíme Nemraha jako svědka. Později navíc asistoval i při křtu političčina syna. Vildumetzová přesto nadále tvrdila, že je podezírána neprávem, že svědka vybral její manžel a ona neměla k dispozici žádný varovný signál, protože v té době ještě Nemrah nebyl stíhaný.

Obrana doprovázená slzami však nepomohla. Zmíněná videa jsou totiž tak výmluvná, že Vildumetzová nemohla ve vysoké funkci zůstat. A důvodem není síla důkazů ohledně jejího provinění, ale atmosféra, jakou pod vedením…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].