0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura4. 9. 202212 minut

Kultura/mix

DĚLNÍCI KULTURY

Kdo si v minulých dnech všiml v našem hlavním městě zvýšené koncentrace zvídavých lidí s visačkami na krku a trápí ho otázka, o jaký že sraz to šlo, tomu musíme prozradit, že šlo o účastníky generální konference Mezinárodní rady muzeí (ICOM). V Kongresovém centru si muzejníci z celého světa dali sraz, aby mimo jiné přijali novou definici, co muzeum vlastně je, respektive čím by mělo být.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

„Muzeum je stálá nezisková instituce ve službách společnosti, která odborně zpracovává, sbírá, konzervuje, interpretuje a vystavuje hmotné i nehmotné dědictví. Muzea jsou otevřená veřejnosti, přístupná a inkluzivní. Podporují a rozvíjejí rozmanitost a udržitelnost, fungují a komunikují eticky, profesionálně a za účasti různých komunit. Nabízejí rozličné podněty ke vzdělávání, potěšení, reflexi a sdílení vědomostí.“ Tak zní celá nová definice.

Oproti té předchozí z roku 1974 přibyl důraz na přístupnost, inkluzivitu, udržitelnost a etiku. Vedení řady tuzemských muzeí však raději na tomto místě uklidníme: nejde o právně závazný dokument, při jehož neplnění by se instituci odebralo oprávnění používat název muzeum. To by se totiž u nás muselo takových muzeí zavřít spousta. Přístupnost, inkluzivita, udržitelnost a zejména etika u nás bohužel opravdu není něco, čím by se muzea mohla chlubit. Jde víceméně hlavně o doporučení, jakou cestou by se měly nyní paměťové instituce ubírat. A když se jím někdo nebude řídit, jeho kritici teď mají dost výmluvný argument k tomu,…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc