Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kultura/mix

DĚLNÍCI KULTURY

Kdo si v minulých dnech všiml v našem hlavním městě zvýšené koncentrace zvídavých lidí s visačkami na krku a trápí ho otázka, o jaký že sraz to šlo, tomu musíme prozradit, že šlo o účastníky generální konference Mezinárodní rady muzeí (ICOM). V Kongresovém centru si muzejníci z celého světa dali sraz, aby mimo jiné přijali novou definici, co muzeum vlastně je, respektive čím by mělo být.

„Muzeum je stálá nezisková instituce ve službách společnosti, která odborně zpracovává, sbírá, konzervuje, interpretuje a vystavuje hmotné i nehmotné dědictví. Muzea jsou otevřená veřejnosti, přístupná a inkluzivní. Podporují a rozvíjejí rozmanitost a udržitelnost, fungují a komunikují eticky, profesionálně a za účasti různých komunit. Nabízejí rozličné podněty ke vzdělávání, potěšení, reflexi a sdílení vědomostí.“ Tak zní celá nová definice.

Oproti té předchozí z roku 1974 přibyl důraz na přístupnost, inkluzivitu, udržitelnost a etiku. Vedení řady tuzemských muzeí však raději na tomto místě uklidníme: nejde o právně závazný dokument, při jehož neplnění by se instituci odebralo oprávnění používat název muzeum. To by se totiž u nás muselo takových muzeí zavřít spousta. Přístupnost, inkluzivita, udržitelnost a zejména etika u nás bohužel opravdu není něco, čím by se muzea mohla chlubit. Jde víceméně hlavně o doporučení, jakou cestou by se měly nyní paměťové instituce ubírat. A když se jím někdo nebude řídit, jeho kritici teď mají dost výmluvný argument k tomu,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].