Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Jak přečkat zimu

Drahé energie: nejdůležitější otázky a odpovědi

Ilustrační foto • Autor: dpa/picture alliance via Getty I
Ilustrační foto • Autor: dpa/picture alliance via Getty I

1. Jak velké zdražení ještě přijde?

Nejčastěji zmiňovaný – a velmi zjednodušený – odhad je, že příští rok bude elektřina pro koncové zákazníky dvakrát až třikrát dražší než loni. Jde ale o hodně velké zobecnění. Ukazuje se také dvojí potíž pro domácnosti s velkou spotřebou, třeba v domech vytápěných elektřinou. Nejenže platí hodně v absolutních částkách, ale elektřina jim často zdražuje vyšším tempem než třeba v paneláku.

2. Co čekat u nejčastějších smluv?

Nejčastější jsou smlouvy na dobu neurčitou – tedy takové, u kterých se nikdo neobtěžoval s fixací, ale zároveň je u jednoho dodavatele delší dobu. Ceny jsou v těchto případech zatím lepší, než když přijde úplně nový zájemce, protože dodavatelé musejí se svými stálými zákazníky počítat a měli by pro ně nakupovat elektřinu v předstihu. Díky tomu většina spotřebitelů teď ještě těží ze starších cen. Třeba ČEZ u těchto smluv kupuje zákazníkům rovnoměrně elektřinu po měsících vždy rok dopředu. Tím se cenové výkyvy trochu vyhladí, příští rok ale ceník postavený na této logice sotva vydrží.

3. Má smysl hledat lepší podmínky u konkurence?

Obvykle ano, ale v nynější turbulentní době se už dá těžko něco zachránit. Zvlášť odchodem od velkých dodavatelů, kteří mají pro své zákazníky, s kterými počítají, nakoupeno aspoň něco dopředu za starší a lepší ceny. Nevyzkoušené firmy mohou naopak znamenat velké riziko.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].