Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Jsem tady nonstop

Proč je práce na dovolené špatný zvyk a co se s tím dá dělat

Mnohem těžší může být
vypnout počítač v naší hlavě. • Autor: Getty Images
Mnohem těžší může být vypnout počítač v naší hlavě. • Autor: Getty Images

Kristýna Tabačíková se na svou letošní dovolenou vypravila do Slovinska. První červencový týden chodila s přítelem po horských hřebenech v okolí majestátního Triglavu, osvěžovala se v průzračně čistých jezerech a naplno si užívala slunce a čistého vzduchu. Takřka dokonalý zážitek narušoval jen drobný detail – navzdory tomu, že byla oficiálně na dovolené, musela občas na dálku vykonávat úkoly související s její prací. Šlo o drobnosti, někdy se ale protáhly i na několik hodin. „Třeba jsme se s přítelem vrátili unavení z pěšího výletu a večer si chtěli pustit film. Pak jsem se ale podívala na internet a zjistila, že musím něco neodkladně vyřešit. Strávila jsem s tím třeba i celý večer, protože jedna věc vedla k druhé,“ říká třiadvacetiletá žena, aktuálně pracující pro malou marketingovou firmu.

Co asi najdu večer v mobilu? (Kristýna Tabačíková na dovolené ve Slovinsku)
Co asi najdu večer v mobilu? (Kristýna Tabačíková na dovolené ve Slovinsku)

Tabačíková má za úkol předávat placeným influencerům reklamní obsah, který pak influenceři sdílejí na sociálních sítích. Svoje pracovní povinnosti se sice snažila ukončit před odjezdem do hor, případně je předat kolegům, ale úplně se jí to nepodařilo. Někteří influenceři své příspěvky odevzdali se zpožděním a Tabačíkové se ohlásili až během její dovolené. Ve svém volnu tak musela kontrolovat, co influenceři zveřejňují na Instagramu, hlídat, co píšou lidé do komentářů, a reagovat na to. Během týdne ve Slovinsku se jí takhle práce ozvala celkem třikrát. Kromě toho každý den občas kontrolovala sociální sítě, e-mailovou schránku a firemní kanál na platformě Slack.

Na podobná vyrušení během volna je dle vlastních slov zvyklá, přicházejí prý při každé dovolené, to ale neznamená, že jí to vyhovuje. „Člověk nikdy úplně nevypne,“ říká. „A pokud se vypnout pokusí, stejně to nejde, protože na ty úkoly pořád myslí a cítí se špatně, protože má pocit, že ho bude po návratu čekat spousta nevyřešených problémů, takže je radši udělá,“ popisuje své pocity Tabačíková. Její zaměstnavatel po ní přitom práci z dovolené vysloveně nevyžaduje, ona sama je ale přesvědčená, že její pozice neustálou dostupnost jednoduše vyžaduje, a pokud by chtěla podobným vyrušením předejít, musela by dělat něco jiného.

Je pravděpodobné, že je vám tenhle příběh povědomý. V loňském celosvětovém průzkumu konzultantské firmy PwC vyšlo, že úplně se odstřihnout od své práce během dovolené nedokáže 65 procent lidí. Pracovat na dovolené je tak rozšířené, až se může zdát banální o tom psát. Někdy to přece zažil téměř každý. Přitom je to paradox: snad všechny psychologické příručky nám doporučují během volna nepracovat ani na práci nemyslet, pokud si chceme opravdu odpočinout, zachovat si psychické zdraví a zvýšit budoucí produktivitu. Tak proč to tolik z nás dělá? Psychologové, kteří se problémy souvisejícími s prací zabývají, upozorňují, že někdy je na vině zaměstnavatel, který práci z dovolené vyžaduje, zdaleka tomu tak ale není vždycky. „Řada lidí se od práce odpojit neumí nebo nechce. Ono to totiž není nic automatického. Naopak – je to dovednost, kterou se musíme naučit,“ říká psycholog Dalibor Špok.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].