Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Víc než jen pár seriálů

Dalo se tušit, že se k něčemu schyluje. Na české audiovizuální scéně léta viditelná nadnárodní společnost HBO jako by v poslední době ustupovala do pozadí. Zaměřila se hlavně na spuštění on-line videotéky HBO Max. Z původní tvorby sice vypustila v dubnu do světa kulinářskou road show Spolu & Hladoví, ale v oblasti seriálů – kterými se v minulosti pyšnila nejvíce – bylo ticho po pěšině. Původní český seriál, do něhož investovala, aby nabídla divákům i přitažlivý „domácí“ obsah, naposledy vyprodukovala před třemi lety. Teď to vypadá, že Bez vědomí o změně režimu v roce 1989 byl její vůbec poslední počin.

HBO končí s vlastní tvorbou ve střední Evropě, včetně Česka. Důvodem jsou škrty. Přišly po prodeji mediálního konglomerátu WarnerMedia, pod nějž spadá HBO, společnosti Discovery. Redukce původní tvorby je jen malou částí restrukturalizace s cílem být konkurenceschopnější v boji o diváka s dalšími videotékami Disney+ či Netflix. Spojením s Discovery by měl na HBO Max přibýt nový obsah. Zároveň odtud ale mizí desítky pořadů, které firma prodává jinam. Změny na Česko dopadly proto, že jde z pohledu společnosti jen o miniaturní trh, který je pro ni méně důležitý než třeba Španělsko, odkud může tvorba směřovat i do ekonomicky zajímavější Latinské Ameriky.

Dalo by se namítnout, že to vlastně není zas tak velká ztráta. HBO produkovala maximálně jeden velký český projekt ročně. Její původní tvorba – zahrneme-li do ní i dokumenty – se dá spočítat na prstech…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].