Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Řeknu svůj příběh 

Nejúspěšnější dálkový běžec historie odkryl svou utajovanou minulost

Připomíná to pohádku o Popelce. S tím rozdílem, že hrdinou není macechou a nevlastními sestrami ustrkovaná dívka, která se díky třem oříškům stane princeznou, ale černý chlapec, jenž rychlým během uteče osudu i všem soupeřům, a nakonec jej královna jmenuje šlechticem: sir Mohamed Farah.

BBC minulou středu odvysílala dokument o atletovi, který v závodech na pět a deset kilometrů v letech 2011–2017 vyhrál rekordní čtyři olympijské zlaté medaile a šest titulů mistra světa. Dokument začíná šoty slavných závodů historicky nejúspěšnějšího britského běžce, střih pak diváky přenese do současnosti, Farah se podívá do kamery a řekne: „Nejsem ten, kdo si myslíte, že jsem. A teď, ať už za to zaplatím jakoukoli cenu, musím říct svůj skutečný příběh.“

Příběh, který donedávna neznala ani jeho manželka, s níž chodí od puberty. I ta věřila tomu, co Farah vyprávěl ve svém životopise a v rozhovorech s médii: narodil se v somálském Mogadišu a počátkem devadesátých let se dvěma sourozenci a matkou utekl před válkou za otcem žijícím v Anglii. „Ale tohle není pravda,“ říká Farah. Ve skutečnosti se jmenuje Husajn Abdi Káhin, a narodil se v Somalilandu, dnes funkčním, ale mezinárodně neuznaném státě na severu Somálska. Jeho rodiče nikdy nežili v Británii, když mu byly čtyři roky, tak jeho otce zabila zbloudilá střela v občanské válce. Matka následně budoucího olympionika a jeho dvojče Hasana poslala za lépe zaopatřenými příbuznými do bezpečného sousedního Džibutska.

Tam byli oba chlapci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].