Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Prostě parlament

Je Evropský parlament (EP) normální legislativní sbor? Europoslanci na rozdíl od národních poslanců nemohou navrhovat zákony, což je klíčová pravomoc parlamentů. Také jejich legitimita je jiná: do EP je vynesou zhusta národní témata, rozhodují pak ale o nadnárodní agendě.

V řadě ohledů je však politický život v EP stejný jako v jakémkoli jiném sboru. Europoslanci si teď řekli o navýšení úřednických míst z rozpočtu EU a okamžitě se tím dostali do střetu s členskými státy. Instituce mají pokyn šetřit, mimo jiné kvůli Ukrajině, parlament ale chce víc. Oficiálně proto, že potřebuje nabrat odborníky na „kybernetickou bezpečnost“.

Jakkoli je tahle oblast důležitá, EP v ní má málo pravomocí. Blíž pravdě tudíž bude spíš neoficiální vysvětlení, že si politické frakce chtějí zajistit volná místa, aby s nimi mohly taktizovat – nabídnout je důležitým národním partajím, ad hoc poslat víc svých lidí do výborů a podobně.

Členské státy to rozlítilo. Z několika set míst přidaných europarlamentu už loni totiž zůstává polovina neobsazená. To jen dál posiluje spekulaci, že si jednotlivé frakce místa „syslí“ pro strýčka Příhodu.

Podobné momenty z parlamentního života známe i z národní půdy. Zaměstnávání partajních lobbistů, volná místa pro vysloužilé členy za odměnu, v tom všem je unijní sněm stejný jako každý jiný parlament. A je to také demokratické těleso se vším, co tento pojem obnáší. Přesvědčila se o tom i komunistka Kateřina Konečná. V rozporu se svojí frakcí podpořila…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].