Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kultura/mix

Ghost Dog: Cesta samuraje
Ghost Dog: Cesta samuraje

DĚLNÍCI KULTURY

Nikdo neví, jestli dorazí, na co přijdou a kolik jich bude. První uvolněná postpandemická koncertní sezona ukázala, že dvouletá pauza je dost dlouhá doba na to, aby se zcela proměnilo hudební publikum. Došlo k ostrému řezu, který bije do očí.

Zážitky z pražských klubů a koncertních sálů i open air akcí ukazují, že promotérské jistoty z období před rokem 2020 naprosto padly. Světový lídr v pořádání velkých akcí, agentura Live Nation, na jednu stranu hlásí nejúspěšnější kvartál v historii, co se týče prodeje lístků – a v Česku je to znát na velké návštěvnosti obřích akcí, jako byly Rammstein nebo Imagine Dragons. Na straně druhé menší indie kapely spjaté třeba se scénou propagovanou v posledních dvou desetiletích serverem Pitchfork mají při návštěvě Prahy poloprázdné i skoro prázdné sály.

Odliv zájmu je znát nejvíc u – tuzemských i zahraničních – kapel, jejichž publikum se s příchodem lockdownů dostalo do středního věku. Dříve chodili stabilně, měli oblíbená jména, ale nyní to vypadá, že koronavirus definitivně změnil jejich návyky. Třicátníci a čtyřicátníci se naučili žít v klidu bez koncertů a zpátky do klubů se jim už nechce. Zmizeli.

Pak je tu však úplně nové publikum, u něhož nikdo nemohl sledovat, jak se formovalo. Dospívalo a hudební vkus si budovalo individuálně, izolovaně, během karantén na streamovacích službách a TikToku, ale nyní bere kluby útokem. Je pestré a baví se naplno. Koncert písničkářky Mitski se vyprodal během několika…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].