Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Zhouba, nebo naděje?

Osm hlavních otázek a odpovědí o nové jihoafrické variantě koronaviru

Na vánoční dárky je ještě hodně brzo. (Praha) • Autor: Milan Jaroš
Na vánoční dárky je ještě hodně brzo. (Praha) • Autor: Milan Jaroš

Existuje i optimistická vize – a sice že nová koronavirová mutace omikron nebude globální hrozbou, ale naopak cestou ven z pandemie. A to v případě, že by byla více nakažlivá, ale vedla by k méně závažnému průběhu onemocnění, což by proměnilo covid-19 v běžnou virózu. „Byl by to předčasný dárek k Vánocům,“ prohlásil k této možnosti minulý týden nastupující německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach.

Podobných hlasů se ale minulý týden mnoho neozývalo. Lety z Jihoafrické republiky, kde byl omikron vystopován, Německo – stejně jako řada dalších zemí – pro jistotu zastavilo. Otázek a možných rizik je totiž pořád příliš mnoho. Tady jsou ty hlavní včetně odpovědí, jaké jsou na ně zatím k dispozici.

Jak velké riziko varianta představuje?

To s jistotou nevíme. První zprávy o nakažených hovoří o převážně mírném průběhu, tyto informace je ale třeba brát s rezervou. Populace v JAR, kde se omikron v současnosti šíří nejvíce, je oproti evropskému průměru mladší a základní poučka zní, že pravděpodobnost těžšího průběhu roste s věkem. Ani zprávy o tom, že (minimálně do začátku prosince) u více než šesti desítek Evropanů není hlášen těžký průběh či dokonce úmrtí, nejsou směrodatnou informací. I tady je třeba mít na paměti, že pokud někdo uprostřed pandemie nasedl do letadla a cestoval do dalekých končin, nebude pravděpodobně patřit k nejrizikovější skupině. Jinými slovy: skupina nakažených je na závěry příliš malá a ne úplně reprezentativní. O…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].