Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na zdraví

Tebe chráním!

Víte, proč jsem se očkoval mezi prvními? Ne proto, že jsem lékař a „držím basu“. Ani kvůli sobě ne. Očkoval jsem se (a nosil respirátor) kvůli svým pacientům. Kvůli lidem, se kterými jsem přicházel v nemocnici do styku, o něž jsem se staral, léčil je a které jsem v žádném případě nechtěl nakazit. A víte, co bych dělal, kdybych nebyl doktor? Stejně bych se očkoval. Za mě to není individuální záležitost. Tu si odbudu vakcínou proti vzteklině, když jedu do Jižního Súdánu. Pro mě je to společenská odpovědnost.

Tohle jsem letos 18. srpna napsal na svůj „fejsbůk“ . Vědomě jsem si šel pro facku. Stejně jako v případě, kdy jsem se už v lednu veřejně a sám naočkoval proti covidu poprvé. Video má bezmála 50 tisíc zhlédnutí. Navzdory všem oponentům teď s radostí čtu studie, které sdělují fakt, že očkování snižuje šíření varianty delta o více než 60 procent. Čtrnáct dní mám v sobě třetí dávku. Víc než sebe chráním tebe!

Jestli je něco celosvětovou doménou prevence vedle mytí rukou, je to očkování. Proč je s tím tedy v Česku takový problém? Namísto dohadů a nenávistných spekulací jsem si se zájmem přečetl výstup zkoumání Daniela Prokopa a Elišky Dvořákové z PAQ Research z cyklu Život během pandemie. Tento průzkum je o naší motivaci očkovat se a je ze vzorku kolem tří tisíc lidí. Za mě dostatečný průřez společností. Třiadvacet procent lidí reportuje středně závažné nežádoucí účinky. Neznamenají ohrožení zdraví. Mohou ale vážně narušit pracovní a osobní aktivity. Tato…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].