Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Hlavně přežít zimu

Tři příběhy české energetické krize 

Nechceme je v tom nechat. (Šéf Skautské energie Tomáš Slavík) • Autor: Matěj Stránský
Nechceme je v tom nechat. (Šéf Skautské energie Tomáš Slavík) • Autor: Matěj Stránský

Snad to skauti zvládnou

S projektem Skautská energie měl Petr Herma donedávna jen ty nejlepší zkušenosti. Tři roky přes něj nakupoval elektřinu a plyn, jako jeden z 33 tisíc členů komunity, která nejspíš nynější energetické turbulence přežije, ale bez zdražování se to neobejde.

Skautská energie začala jako uzavřený spolek pro příznivce skautského hnutí, kam se šlo dostat jen na doporučení. Až poslední dobou se otevřela veřejnosti. Princip je jednoduchý – kdo nemá čas ani chuť prohrabovat se nabídkami stovek větších či menších energetických firem, může se svěřit do rukou skautů, kteří na svoji čest zaručí férové zacházení a osloví dodavatele jménem všech zúčastněných.

Až do letoška to fungovalo dobře. Členové komunity byli bez starostí a díky hromadné nabídce měli větší tržní sílu, tedy i lepší šanci dostat od prodejců energií lepší podmínky. Skautům vyplácel dodavatel malou provizi z každé spotřebované megawatthodiny na podporu skautingu,  uživatelům projektu se v porovnání s konkurencí zase dařilo ušetřit. „Každý rok nebo dva soutěžili nového dodavatele a ceny měli vždycky dobré,“ přibližuje Petr Herma, třiačtyřicetiletý programátor, který se do spolku propracoval přes kolegu z práce a jeho dceru skautku.

Přes Skautskou energii poháněl do poloviny října svůj malý činžovní dům v Praze na Žižkově s osmi byty a dnes už zavřeným hudebním klubem v přízemí. Smůla aktuálně spočívá v tom, že pro letošní rok skauti vybrali svým svěřencům pro dodávky plynu i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].