Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Mezi lidskostí a zlou situací

S litevskou premiérkou Ingridou Šimonytė o výběru partnerů ke stolu, o problémech bez hezkých řešení a o tom, jak hrát hru, ve které nejsme vlastní vinou

Ingrida Simonyteová, litevská premiérka • Autor: Matěj Stránský
Ingrida Simonyteová, litevská premiérka • Autor: Matěj Stránský

Jaký mobilní telefon používáte, paní premiérko?

Používám iPhone.

Vaše vláda před pár dny vydala varování pro veřejnost před používáním čínských mobilních telefonů Xiaomi s argumentem, že cenzurují obsah. Neumožňovaly vyhledávat pro Čínu nepříjemná slovní spojení jako „svobodný Tibet“ nebo „dlouhý život nezávislému Tchaj-wanu“. Proč jste považovali za důležité to udělat?

Litva dbá na kybernetickou bezpečnost. Pokud naše instituce, které jsou za to zodpovědné, naleznou něco, co je důležité posoudit a zhodnotit, sdílejí své závěry s veřejností. Myslím, že to je něco, co by dělat měly, a přesně k tomu také došlo. Dopředu rozhodně nebylo cílem hovořit o jedné konkrétní značce, ať už kterékoli. V oblasti kybernetické bezpečnosti probíhá dlouhodobě větší množství aktivit.

Ne každý stát Evropské unie řeší, jestli mobilní telefony necenzurují obsah vyhledávače. Vy se na to zaměřujete a zjistili jste to v případě čínských aparátů. Zajímá nás, co vás vede ke zvýšené aktivitě v téhle oblasti.

Možná ne všechny země věnují tomuhle tématu dostatečnou pozornost. Je na nich, aby dělaly, co považují za vhodné. Vzhledem k regionu, ve kterém se nacházíme my, je naší povinností být aktivní.

Proč?

Protože zaznamenáváme opakované pokusy o vměšování se do záležitostí naší země prostřednictvím různých kanálů, od fake news a propagandy po vážnější…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].