Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Co se vám líbí na životě v naší zemi? A co by se mělo změnit, být jinak?

(Ptali jsme se školáků)

Šimon, 15 let

Můj pohled je takový, že se máme dobře. Věci, za které jsem rád, jsou: investování do MHD, investování do výbavy IZS, skvělé zdravotnictví, čistota, bezpečí, rekonstrukce nemocnic, škol a školek. Naopak věci, které mi vadí, jsou: města patří víc autům než lidem, některé osoby a fungování ve vládě, mnoho míst je posprejovaných a potagovaných a tím i poničených.

Veronika, 11 let

Žije se mi tady dobře, protože je ke mně většina lidí hodná. Například moji kamarádi a rodina. A taky se mi líbí historické památky, jako je Karlštejn a veltruský zámek. Chtěla bych, aby se akorát změnila vláda, nelíbí se mi, jak mluví politici v televizi, a taky mi vadí, jak se k nám chovají, třeba že jsme museli být dlouho doma, když byla pandemie. Mohlo by se u nás mluvit víc anglicky, moje kamarádka Amy má tátu Američana a chtěla bych mluvit tak dobře anglicky jako ona. A taky se mi nelíbí, že někteří nadávají lidem, kteří mají jinou barvu kůže. Třeba že se Romům říká „cikáni“.

Mikuláš, 12 let

Doma v Česku se mi líbí, že máme dobré životní podmínky. Třeba já mám všechno, co potřebuju, rodiče mi můžou pořídit, co chci nebo co by bylo dobré mít, nic mi nechybí. Chodím s tátou na přednášky a dokumenty z jiných zemí, a tak vím, že jsou země, kde tohle děti ani dospělí neznají, kde chybí i jídlo nebo voda. A změnit by se v Česku podle mě měla vláda. Protože nás nechali celý rok bez školy a bez kroužků a bez kamarádů, a i když za to může covid, vím, že v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].