Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Chybí tady kolektivní dynamika

Salim Murad • Autor: Milan Jaroš
Salim Murad • Autor: Milan Jaroš

Mladí lidé u nás jsou z celého demokratického vyspělého světa jednou z nejpasivnějších generačních skupin. Velkou měrou se na tom podílí zdejší vzdělávací systém, ale i veřejnost, rodiče, kteří politiky netlačí k tomu, aby školství bylo ne proklamovanou, ale skutečnou prioritou. „Důležitá je ovšem už motivace studentů na pedagogických fakultách,“ říká vysokoškolský profesor Salim Murad, který se dosud výchovou budoucích učitelů zabýval. Nyní povede nově vzniklé Gymnázium Paměti národa, které právě tento týden zahajuje svoji činnost.

Kdo by byl podle vás ideálním ministrem školství?

Na to si dovolím neodpovědět. Ne proto, že bych neměl vlastní politický názor nebo byl alibista, který ho nechce vyjádřit. Ale jednoduše z toho důvodu, že poslední měsíce, kdy jsme připravovali otevření nového Gymnázia Paměti národa, to byla taková „jízda“, že se teprve nyní dostávám k tomu, že si snad stihnu důkladně přečíst předvolební programy politických stran.

Ptám se proto, že na ministerském postu se za dobu trvání samostatné České republiky vystřídalo 19 politiků, tedy dost vysoké číslo. Současný ministr školství Robert Plaga je po Petře Buzkové a Eduardu Zemanovi v čele rezortu nejdéle, nicméně pochybnost je jasná. Je vůbec možná kontinuita naplňování vizí ve vzdělávání, pokud se ministři a ministryně tak často střídají?

To se vrátím k předešlé otázce. Není úplně důležité, z jaké politické strany šéf…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].