Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vzít se z lásky

Snowboardistka Šárka Pančochová se minulý týden vdala za svoji snoubenku, Američanku Kaileen Laree. Vzaly se v americkém státě Washington a den poté pozdravila Šárka Pančochová i s manželkou svoje fanoušky na Facebooku. Vysvětlovala, že „bohužel“ musely svatbu urychlit. „Kvůli covidu, cestování je pořád náročné. Když začal covid, byly jsme tři měsíce bez sebe a to je moc dlouhá doba na naše krátké životy. Nechci, aby se to opakovalo,“ řekla mladá Češka, která je celoročně na cestách za sněhem. „To ale nic nemění na tom, že pořád budu bojovat za to, aby manželství pro všechny v Čechách prošlo,“ dodala.

Šárka Pančochová byla jednou z prvních mladých českých sportovkyň, která veřejně oznámila svoji sexuální orientaci. V roce 2017 se stala tváří kampaně Jsme fér, která usiluje o manželství pro homosexuály, a když se pak zasnoubila, řekla, že se s Kaileen vezmou až ve chvíli, kdy to bude v Česku legální. „Chceme to tak udělat, abychom podpořily ten proces. Nebudeme si to ulehčovat svatbou jinde,“ zdůvodnila to tehdy.

V té době už měla za sebou kus cesty. Rodiče ji v jejím coming-outu podporovali, musela si ale vybojovat místo ve svém sportu. Ten sice je, jak řekla, docela tolerantní prostředí, tíhne ale k tomu, portrétovat ideální snowboardistku jako ideál ženské heterosexuální krásy. Šárka Pančochová se bála, že se od ní po jejím oznámení odvrátí sponzoři a možnosti trénovat po celý rok se jí zmenší. Nestalo se, i díky její vůli.

Teď o svatbě světově úspěšné freestyle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].